Рибари пуснаха 30 000 риби в язовир „Огоста”

Риболовци от Монтана купиха със собствени пари и дарения над 30 000 малки рибки и ги пуснаха във водите на язовир „Огоста”.

„Акцията е само началото на мощна кампания за опазване и умножаване на рибното богатство във втория по големина изкуствен водоем в България!”, заяви председателят на новосформираното сдружение „Рибар” Валери Спасов.

Ентусиастите създали своя организация преди около месец и веднага започнали да събират средства за зарибяване на язовира над Монтана. За броени дни те натрупали 10 000 лева от собствени пари и дарения на приятели и любители на природата. Със сумата сдружението закупило 30 000 малки шарани, толстолоби, линове, амури и сомчета, които в първия ден след Великден изсипало във водите на „Огоста”.

„Искаме да направим язовир „Огоста” най-добрия за риболов и туризъм в България!”, заяви Валери Спасов, който работи в Инспекцията по риболов и аквакултури в Монтана. Активистите на сдружение „Рибар” от година са поели и доброволна охрана на водоема над Монтана и преследват с тайни постове и лодки бракониерите, които избиват нелегално рибата. Следващата събота и неделя – 21 и 22 април, сдружението „Рибар” с помощта на областната управа и кметовете в района организира и почистване на бреговете на язовир „Огоста”от отпадъци.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони