Рибарските семейства почерпени с чорба, малка мастика и сладолед

Плажовете в Бургаско вече са готови за лятото - почистени и обезпаразитени. Там, където бурите през зимата взеха от ивицата, концесионерите са се погрижили да възстановят щетите.

В рибарското селище Ченгене скеле край Бургас, също са почистили плажа си. Миналата неделя рибарите са вдигнали рано семействата си от сладък сън в хижите и всички дружно са обрали боклуците от пясъка и кейовете с лодки. За награда по обед децата са почерпени със сладолед, а възрастните с рибена чорба и малка мастика към нея в култовата им кръчма "Морски сговор". Сдружението, което носи същото име, се е сговорило за лятото да бъде назначена хигиенистка. Това ще е Анка, която от години живее в Ченгенето. Анка ще отговаря и за пръскането срещу кърлежите, за чистенето по плажа и общите площи между хижите.

Рибарите със свои пари вече на два пъти са купували препарати и са пръскали срещу кърлежи, след като техен колега бил ухапан и се наложило да търси хирург, за да извади кръвосмучещата гад.

"Освен, че се поуплашихме след този инцидент, през лятото ще имаме много работа, ще влизаме за риба, ще има гости и туристи и ще сме много заети. Затова Анка ще се грижи за чистотата", коментираха морските вълци.

Плажът на Ченгенето, колкото и да е малък, е славен, защото се намира точно срещу бургаското пристанище. Ако някой кораб се килне, товарът му се изсипва и стига до ивицата на рибарите. През годините те са виждали плажа си осеян с ябълки и банани, а веднъж от морето започнали да излизат живи телета, доплували от такъв кораб.

Тази година два мъртви коча разбуниха духовете, след като изплуваха последователно на плажовете в Поморие и Бургас. От Агенцията по храните прибраха труповете и ги дадоха в екарисажа. Предполага се, че са изпаднали от кораб с животни, преминаващ край нашите брегове.

Макар че плажът на остров „Света Анастасия” край Бургас е осеян с мидени черупки, от няколко години той е любимо място за гости и туристи. Там също трябва да се чисти. От две години в началото на сезона грижата за това е поверена на доброволци водолази, които се гмуркат и за огледи да няма отпадъци на дъното. Наградата за тях е да си извадят миди от естествените скали около острова и да ги похапнат на брега, приготвени по една то най-старите бургаски рецепти – печени върху тенекия. Дошлите да наблюдават гмурканията и да се включат в почистването на брега също участват в изяждането на мидите. Естествено е и част от участниците в тази фиеста да се почерпят с бира, бяло вино или розе.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България