РИК санкционира кандидат–депутата от РБ за агитацията с мартеници в училище в Свищов

мартеници

РИК – Велико Търново е задължил председателя на комисията да състави акт на кандидатът за депутат от Реформаторския блок Васил Божанов Трифонов за нарушаване на Избирателния кодекс.

Както "Труд" писа, на 1 март в СУ „Димитър Благоев“ в Свищов, Трифонов, който е служител в школото и е издигнат за кандидат за народен представител, разпространявал мартеници с надпис „ Реформаторски блок“ на служители и ученици.

По случая в РИК – Велико Търново са били подадени две жалби - от Валентин Ламбев – областен председател на БСП Велико Търново, и Деян Хаджийски – упълномощен представител на ПП „ГЕРБ“. И към двете жалби са били приложени доказателства – снимков материал, както и телефонни номера на свидетели очевидци, които да се разпитат по случая.

В изпълнение на правомощията си председателят на РИК - Велико Търново се е свързал по телефона с посочените за свидетели лица – Мариета Николова, която е учител и ръководител компютърни кабинети в учебното заведение и Добромир Маринов – охрана в учебното заведение, които са заявили, че Васил Трифонов им е раздал мартеници с посочената символика – наименование на политическа сила и номер от бюлетина. Проведен е и разговор с директорката на школото Цветанка Кирова, която потвърдила фактите.

„Така извършеното от лицето действие представлява нарушение на забраната на чл. 182 ал. 1 от ИК, както и въведеното в чл. 183 ал.2 от ИК изискване, на което следва да отговарят агитационните материали", се казва в становището на РИК.

След проведено заседание Районната избирателна комисия се е произнесла, че е извършено нарушение от Васил Божанов Трифонов. Председателят на РИК ще състави акт на кандидатът за депутат. Актът следва да бъде изпратен на Областния управител Николай Йоцов за съставяне на Наказателно постановление.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика