РИК: 50 % от състава на СИК в Благоевградска област е подменен

Снимка: Архив

50 процента от състава на СИК в Благоевградска област е подменен, заявиха на брифинг от Районната избирателна комисия. Получен е и първият сигнал за купуване на гласове в помощното училище в областния център.

Над две хиляди са промените в състава на секционните комисии като някои от тях са правени три пъти. От РИК обвиниха политическите партии в безотговорно отношение към списъците, които подават като почивните дни също били част от обяснението.

"Извършваме 500 промени в сряда и на промени на промените ни влизат вечерта за същата община, гласуваме ги. Става петък, на промените идва нов списък, а за вчерашния ден да не говорим, раздаваме материалите по секционните комисии и едновременно извършваме смени. В една община вчера са извършени 300".

Около 9 часа е получен сигнал за купуване на гласове в секция, намираща се в помощното училище в Благоевград, казва председателят на РИК Мартин Бусеров. "Съответните процесуално-следствени действия текът от органите на МВР, снемат се обяснения от лицата, които са установени там на място, и ще чакаме по Наказателния кодекс да видим дали ще се установят достатъчно данни за извършено престъпление – купуване на гласове", обясни той.

Избирателната активност в област Благоевград към десет часа е близо 7%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България