Римска кухня и гладиаторски битки възкресиха живота в древния Марцианопол

Зрелищни гладиаторски битки, завземането на Тракия от римските легиони, пазар на роби, римска кухня бяха пресъздадени сред руините на амфитеатъра по време на античния фестивал „Марцианопол- животът в древния град.

Изключителното шоу-спектакъл, в което се включиха над 100 участници от София, Пловдив, Ямбол и Констанца, и продължава два дни, е организирано от община Девня и Музея на мозайките. Сред атракциите в занаятчийския пазар беше варенето на римска леща с вино в големи бакъри , сеченето на монети и предлагане на реплики на римски амулети, доспехи , грънчарство и др. Римски воини показаха екипировка и умения да въртят меча, а варварите насреща им- да правят точна стрелба с лъкове.

Ожесточената схватка беше направо истинска и се стигна дори до малък инцидент с ранен боец от румънските гости, което наложи пристигането на „Спешна помощ”, но без сериозни последици. Зрителите станаха свидетели на римски ритуали, полагане на легионерска клетва, на молитва за здравето на императора и на демонстрация на антична мода.

Мащабният фестивал на Девня продължава и в неделя. "Целта е да стане традиционен, да възродим богатото културно-историческо наследство. Вече има интерес от туроператори за туристически маршрут от Варна до Музея на мозайките , Побитите камъни и античния театър", каза за „Труд” кметът на града Свилен Шитов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони