РИОСВ-Бургас отряза зелените за „Иракли“: Съдът се произнесе, няма законово основание за спиране на строителството

РИОСВ-Бургас реагира по повод сигнали за незаконно строителство на плаж „Иракли“. В началото на новия летен сезон зелени организации се активизираха отново за състоянието на отделни плажни ивици. От становището на екоинспекцията обаче става ясно, че дейностите в района на Иракли са законни.

Обектите, които са цитирани в публикациите, граничат с морски плаж „Вая“ в землището на с. Емона, община Несебър. Мястото е популярно като „Плаж Иракли“, но в действителност плажът „Иракли“ се намира на юг от плаж „Вая“.

Строителството засяга частни имоти в местността "Кладери" в землище на село Емона, които са били заети в миналото от пионерски лагер. За инвестиционното предложение „Ваканционен комплекс“ в РИОСВ – Бургас е проведена процедура по оценка въздействие върху околната среда (ОВОС) и има издадено положително Решение № БС-10-6/11.08.2011 г. Обектите са част от съгласуваното инвестиционно предложение и представляват еднофамилни къщи с басейн, ограда и озеленяване.

През 2013 г., директорът на РИОСВ – Бургас, наложи принудителна административна мярка за спиране на строителството за отклонение в строителните параметри, като издаде заповед № РД-3/21.01.2013 г. Заповедта беше обжалвана в Административен съд в Бургас и отменена. С Решение № 13356/7.11.2014 г., Върховният административен съд се произнесе в полза на инвеститора.

След произнасянето на съда, РИОСВ-Бургас няма правно или законово основание за спиране на строителството, съобщават от екоинспекцията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България