РИОСВ Бургас: Пластмасата е по-страшна от мазутните топчета

Капитан на кораб: Морето е засипано с найлонови торби, защо не дават литър нафта за килограм найлон?

"Това лято на няколко пъти морето изхвърляше мазутни топчета. Тогава казах, че замърсяването на морето с пластмаса е много по-опасно. Пластмасата не се разгражда хиляда години". Това заяви пред "Труд" Тонка Атанасова, директор на бургаската екоинспекция /РИОСВ/.

Служители на инспекцията най-редовно се натъкват по време на сезона, пък и през зимата, на изхвърлени от морето пластмасови отпадъци. Морето прибира изхвърлените по плажа торбички, чаши, пластмасови бутилки, после ги изхвърля.

"Морето е замърсено с найлонови торби, пълно е с такива. Страшна работа е от найлони. Ако за 20 кг найлон, даваха 20 литра нафта, щяхме да изчистим цялото море", каза Красимир Вангелов, капитан на риболовен кораб пред "Труд". "Особено като се случи да духне вятър от брега и всичко идва в морето", допълни той.

Последните няколко замърсявания на морето в бургаския залив са от "Лято 2017". Тогава, в края на месец юли, концесионерите на плажовете изпаднаха в паника, след като изхвърлени мазутни топчета покриха пясъка от Равда и Обзор, та чак до Синеморец. Екоинспекторите изказаха предположения, че че замърсяването е от юни месец, когато беше установено, че кораб е измил трюмовете си край брега. Количество мазут се е задържало на морското дъно и при бурно море излиза на повърхността.

Тъй като на много капитани, не им се дават пари за миене на трюмовете, много често те тайно, през нощта, та дори и в бургаското пристанище си позволяват да измият хамбарите си и да пуснат сантинните (отпадни) води обратно в морето. Така, разхождайки се до Морска гара преди няколко месеца бургазлии видяха да плуват няколко умрели плъха. Кораб със зърно бил на кея и след като свалил товара, вероятно измил трюмовете, гласеше основната хипотеза за неприятната гледка.

Прословут е и случаят със затварянето на плажа в Лозенец, когато преди два сезона заради липсата на пречиствателна станция, водата в морето бе замърсена с фекалии и бе опасна за къпане.

"От време на време ходим и с чували събираме изхвърлените на брега пластмасови отпадъци. Това нещо не може да бъде предотвратено, докато не бъдат спрени пластмасовите опаковки от употреба. Една кофичка може да бъде хвърлена в Новоросийск, а да изплува в Бургас", разсъждават рибарите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България