РИОСВ отхвърли проекта за добив на газ в Генерал Тошево

РИОСВ – Варна не одобри разработването на находище „Спасово“ на територията на община Генерал Тошево за проучване и добив на природен газ. Това реши на свое заседание в четвъртък Експертният екологичен съвет, който разгледа инвестиционното предложение на "Русгеоком БГ" ЕАД за усвояване на находището с площ 219 кв.км, което включва четири участъка -"Рогозина", "Чернооково", "Калина"и "Рогозина изток" и обхваща 18 села. Предложението е отхвърлено и в срок до 7 дни ще излезе решението по оценка на въздействието върху околната среда /ОВОС/, съобщиха от пресцентъра на РИОСВ-Варна.

Преди заседанието имаше отново протест на Инициативния комитет на недоволните срещу намерението да се дупчи най-плодорната земя в Добруджа за природен газ.

В средата на миналия месец в община Генерал Тошево беше проведен референдум, на който 97% от избирателите с право на глас казаха "не" на проекта за добив на газ в региона. На 3 януари премиерът Бойко Борисов обсъди резултатите от допитването с кмета на Генерал Тошево Валентин Димитров и разпореди на четирима министри от кабинета да се намери в спешен порядък решение на въпроса. Тогава стана ясно, че министерството на енергетиката няма да предприеме никакви действия за разрешително за добивни дейности преди получаване на становище по ОВОС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България