РИОСВ- Пазарджик изпрати за лечение в Стара Загора 5 щъркела, сокол и 2 сови

РИОСВ-Пазарджик изпрати за лечение в Спасителен център за диви животни в Стара Загора пет щъркела, сокол орко и две сови, които били намерени в безпомощно състояние на територията на областта от местни хора, съобщиха от екоинспекцията. Белият щъркел (Ciconia ciconia), соколът (Falco peregrinus) и совата (Asio otus) са защитени видове според приложение 3 на чл.37 на Закона за биологичното разнообразие, а намерените екземпляри с наранявания на крилата и краката са млади птици, които в момента се учат да летят. При един от сигналите  за щъркел, оплетен в електрически кабел, екоинспекторите от Пазарджик са получили съдействие от служители на „ЕР Юг” ЕАД.

От РИОСВ – Пазарджик информират, че в началото на август младите щъркели извършват първите си опити за летене на къси разстояния между покривите на къщите и поради неопитност често кацат на неподходящи и нетипични места  като улици, дворове и др.

Щом при тези първи опити птицата падне, но няма наранявания, не е нужна човешка намеса, уточняват експертите и препоръчват 24-часово наблюдение. Ако и след този период птицата не прави опити и не успява да полети, тогава трябва да се потърсят институциите за експертна помощ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България