РИОСВ-Пазарджик състави 5 акта на панагюрска фирма, грозят я глоби до 106 000 лв.

Глоби в размер от 22 000 лв. до 106 000 лв. грозят фирма „Екотроника” ЕООД-Панагюрище, на която ще бъдат съставени 5 акта за установени административни нарушения на Закона за управление на отпадъците и Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смени, съобщиха от РИОСВ-Пазарджик.

От екоинспекцията са извършили проверка на място по сигнал на кмета на Община Панагюрище Никола Белишки за изгаряне на отпадъци и замърсяване в района на индустриален парк „Отпикоелектрон”. Изгаряне на отпадъци не е констатирано, но проверката е установила сериозни нарушения на площадка, намираща се на територията на индустриалния парк и отдадена под наем на „Екотроника” ЕООД. Не е монтирана цялостна инсталация за третиране на отпадъци, а само на част от съоръженията, тествани за постигане на необходимата технологична температура чрез използване на въглища.

За отстраняване на констатираните нарушения са дадени 6 предписания, пет от които със срок 30 август, които не са изпълнени, и едно със срок 12 септември. Извършена е проверка и на обект, намиращ се в местността „Полето” в Панагюрище, където е установено нерегламентирано съхранение на отпадъци и химични вещества и смеси, чиито притежател е „Екотроника” ЕООД. За констатираните нарушения и неизпълнени предписания са съставени 5 акта, за които размерът на глобите ще бъде тепърва уточняван. Така например за нарушение на изискванията за съхранение на химични вещества по чл.35, ал.1 т.6 от закона санкцията е от 1000 до 40 000 лв. съгласно чл.35, ал.3 т.3. , за неизпълнение на дадените предписания със срок до 30 август глобата е от 5000 до 20 000 лв. съгласно чл. 156, ал. 1, а от 7000 до 20 000 лв. „Екотроника” ЕООД ще отнесе за две други нарушения - неизпълнение на условия в разрешителното за дейности с отпадъци и за нерегламентирано третиране на отпадъци на втори обект, докато санкцията за неводене на отчетност е само от 2000 до 6000 лв.

От РИОСВ-Пазарджик са дали срок на управителя на „Екотроника” ЕООД до 12 септември (вторник) за почистване на двата обекта и премахването на отпадъците и химичните вещества и смеси.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България