РИОСВ – Пловдив инициира годишни срещи между млекопреработвателите и институциите по проблемите в сектора

Родни фирми имали по 300-400 тона млечни продукти и това водело до фалита им, признаха от бранша

РИОСВ – Пловдив се ангажира да се провеждат годишни срещи между представителите на млекопреработвателния сектор и институциите, които да решават проблемите на бизнеса, съобщи доц. Стефан Шилев, директор на екоинспекцията в града под тепетата и домакин на първата подобна среща.

Основният проблем на млекопреработвателните предприятия е спазването на екологичните норми при заустването на отпадъчни води в канализационната мрежа и преработката на цвика. „РИОСВ – Пловдив прави всичко необходимо да се спазват екологичните норми от предприятията в областта и работи в полза на бизнеса, който се нуждае от разяснения за хармонизиране на производството с опазване на околната среда“, коментира доц. Стефан Шилев. Той уточни, че има нарушения, които се санкционират, като контролът на емисионните норми на пречиствателните съоръжения се извършва от РИОСВ и Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“. По-голямата част от предприятията в сектора в областта са с изградени пречиствателни съоръжения и заустват в повърхностен воден обект. „Тенденцията е към подобряване на техническото състояние на млекопреработвателните предприятия, но част от тях не разполагат с маслоуловители за цвика, който се отделя при производството и се изхвърля с отпадните води“, уточни доц. Шилев.

От Националната асоциация на млекопреработвателите (НИМ) съобщиха, че основният проблем е спазването на условията за производство, което трябва да се подчинява на над 18 наредби. От бранша искат да се облекчи нормативната тежест в сектора. От асоциацията предлагат през 2018 г. да се предоговори допълнителна подмярка към Програмата за развитие на селските райони и държавата да подпомогне до 70-80% инвестициите при изграждане на пречиствателни съоръжения.

„Секторът се нуждае и от експортна стратегия за следващите 10 години, за да се реши проблемът със свръхпроизводството“, заяви изпълнителният директор на НАМ Тодор Бозалиев. Той допълни, че в някои предприятия на склад има по 300-400 тона млечни продукти, което води до фалита им. Намаляването на годишното потребление на млечни продукти също е причина за преустановяването на дейност на предприятията от сектора. Поради тези причини от бранша настояват и за Закон за производството, преработката и търговия на мляко и млечни продукти и за съдействие от страна на държавата, за да се предотврати закриването на млекопреработвателни предприятия. Срещата на представители на млекопреработвателния сектор с държавни институции в Пловдив се проведе след обещание на министър Нено Димов пред НАМ за съдействие при разрешаване на казуси в сферата на производството, преработката и търговията с млечни продукти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България