РИОСВ-Пловдив сигнализира прокуратурата за онлайн продажби на защитени видове животни

Снимка: Pixabay/ Архив

В РИОСВ-Пловдив се получават куп сигнали за продажба на защитени видове животни в сайтове за безплатни обяви, а те веднага се препращат на Районна и Окръжна прокуратура, които да установят нарушителите и да предприемат следствени действия спрямо тях.

Експертите на екоинспекцията в града под тепетата са констатирали случаи на продажба на живи защитени животни, препарирани екземпляри и разпознаваеми части от тях като палта от кожи на рис и видра. Видовете, за които са подавани сигнали в РИОСВ-Пловдив, са препарирана дива котка, таралеж, живи екземпляри от червен ангъч, смок стрелец, костенурки и различни видове пойни птици като щиглец, кардарини, скатии.

Съгласно Закона за биологичното разнообразие за защитените животински видове е забранено улавяне, убиване, препариране, притежаване, излагане на публични места, пренасяне, търговия и предлагане за продажба. За тези нарушения законът предвижда санкции за физически лица от 100 до 5000 лв., а на еднолични търговци и юридически лица се налага имуществена санкция от 500 до 10 000 лв. "Който търгува с екземпляри от защитени видове от дивата флора или фауна, с техни части и продукти, когато не представлява маловажен случай, се наказва с лишаване от свобода до 5 години и с глоба от 2000 до 20 000 лв.", гласи още Наказателният кодекс.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони