Рио - празник, природа и престъпност

Рио де Жанейро е грандиозен, епичен, наситен, цветен, противоречив и пристрастяващ град, който ще окупира трайно място в пространството на вашите спомени. Особено ако посетите най-прочутия полис на Бразилия по време на ежегодния карнавал - в края на февруари и началото на март.

Най-сигурните места за туристи са в южната зона на града - Копакабана, Ипанема и Леблон. Градският транспорт е добре уреден, особено метрото, което по време на карнавала работи денонощно и може лесно да ви отведе до центъра на града, където се случва голяма част от празничния екшън. Пригответе се за нонстоп парти настроение, пияни и празнуващи популации от местни хора, които се стичат към Рио, за да се отдадат на епохално парти. Навсякъде се разхождат маскирани с въображение и закачка граждани, пуши се марихуана, пият се бири, коктейли или направо чиста кашаса - нещо като бразилска ракия - пеят се песни, танцува се по улиците, раждат се спонтанни флиртове и запознанства.

По време на карнавала целият град носи особен дух на свобода, джунглата от възвишенията е нахлула със своя екзотичен хаос по улиците, разляла се е навсякъде, а с нея и особената атмосфера на бедните и опасни фавели. Рио е град с особено силно социално разслоение и празникът контрастира с ежедневната бедност на солиден сегмент от обществото. Внимавайте много, особено когато се разхождате в централната част вечер. Никога не излизайте с много пари, документи или скъпа техника по това време.

Но дори повишените нива на престъпност не са в състояние да потиснат потентния парти потенциал на карнавала. Задължително е да се посети поне един път голямото шоу на училищата по самба на Самбодромо - масивно съоръжение със 70 000 места, построено специално за случая. Там се случва кулминацията на карнавала - невероятно зрелищен, артистичен и цветен парад с грандиозни платформи и хиляди танцуващи майстори на самбата. Костюмите и декорите ще надхвърлят и най-смелите и амбициозни очаквания. Това е нещо, което заслужава да се види. Наричат го “най-голямото шоу на Земята” и - повярвайте ми - това не е преувеличение.

Изящни, сочни и вкусни бразилски танцьорки с пера и бляскави самба костюми насищат пространството, композират сексуално наелектризираща феерия от цвят и плът. Платформите са произведение на изкуството - огромни дракони и динозаври, раздвижени екзотични птици с размах на крилете над 30 метра, сгради със зъби, поп културни препратки, фантастични животни, гигантски хора, сюрреалистични видения, материализирани от могъщото въображение на местните артисти.

Този парад започва към 10 вечерта и приключва с първите лъчи на слънцето. На финала сетивата ви ще са претрупани с цветове, форми и звуци. Цялото ви тяло ще бъде пронизано от стрелите на празника, а умората ще бъде победена от невротрансмитерите на щастието, които самба екстраваганцата ще е активирала във възбудения ви мозък.

Сутринта ще забележите, че бразилците не се прибират, а тепърва продължават партито. В централната и в южната зона на града се оформят празнуващи тълпи от по хиляда човека, които удължават купона, сливат деня с нощта, размиват границите на ежедневието и сюблимното със свирепа енергия, захранвана сякаш от древната тропическа джунгла, която превръща пейзажа на Рио в една от най-красивите картини на планетата.

Извън времето на карнавала настъпват мо-ментите за качествен плаж - особено красив е залезът на Ипанема. Задължителни, разбира се, за посещаване са планините Корковадо и Шугарлоаф. Първата е известна в целия свят със статуята на Исус, а втората предлага изключителна панорама по залез. Комбинацията от изключителна природа и интересна архитектура превръща Рио в тропическо съкровище с биещо урбанистично сърце.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм