Рияд отвори ливански фронт срещу Техеран

Оставката на Саад Харири е знак за приближаваща буря

Подкрепяните от Саудитска Арабия опити за отслабване на "Хизбула" в Ливан претърпяха тежък провал преди десетина години

Саудитска Арабия откри нов фронт в регионалната си война чрез посредници с Иран, вземайки на мушка мощния съюзник на Техеран - "Хизбула" и Ливан, където е базирана шиитската организация, в стремежа си да вземе надмощие.

Докато иранската мощ надделява в Ирак и Сирия, а Рияд е затънал във война със съюзените с Иран групировки в Йемен, новият саудитски подход може да причини траен политически и икономически хаос в една страна, в която влиянието на Техеран също, изглежда, расте.

Оставката в събота на ливанския премиер Саад Харири, който е саудитски съюзник, обявена в Рияд и съпроводена с обвинения срещу Иран и "Хизбула", се разглежда от мнозина като безпрецедентна саудитска намеса в ливанската политика.

"Саудитците, изглежда, са решили, че най-добрият начин да се противопоставят на Иран е като започнат от Ливан", каза европейски дипломат. Рияд обвинява "Хизбула" за оставката на видния сунитски политик, като казва, че шиитската групировка, е "похитила" ливанската политика.

Шокиращото изявление на Харири, което съвпадна с голямата антикорупционна чистка, предприета срещу високопоставени саудитци, даде повод за твърдения на "Хизбула" и други, че неговите саудитски бизнес интереси са го замесили в разследването и че той е бил принуден да подаде оставка. Рияд и Харири отричат това, както и предположенията, че той е под домашен арест. Те казват, че той е бил принуден да постъпи така заради намесите на "Хизбула" в някои арабски страни в услуга на Иран.

Обявявайки оставката си, Харири се позова на заговор за неговото убийство и обвини Иран и "Хизбула", че сеят вражди и се опитат да "отвлекат" Ливан от арабския свят. Тази негова декларация изненада дори помощниците на Харири.

Не е ясно какво следва по-нататък. Подкрепяните от Саудитска Арабия опити за отслабване на "Хизбула" в Ливан претърпяха тежък провал преди десетина години, като приключиха с изблици на сунитско-шиитски въоръжени сблъсъци по улиците на Бейрут, които само показаха военното надмощие на "Хизбула".

През последните години регионалната борба се прехвърли на други места, и по-специално в съседна Сирия, където бунтовническите групи, сражаващи се срещу президента Башар Асад с дългогодишната саудитска финансова подкрепа, не устояха на пряката военна интервенция от страна на Иран и "Хизбула".

В Ирак подкрепяните от Техеран шиитски милиции и иранските командири често изглеждаха така мощни, както и подкрепяната от САЩ иракска армия. Това се видя неотдавна и в операцията по превземането на Киркук, контролиран от кюрдските сили.

Иран се почувства толкова окрилен, че един от най-високопоставените ирански държавници Али Акбар Велаяти шумно се похвали с успеха на неговия регионален алианс, обявявайки в Бейрут в петък победи в Ирак, Сирия и Ливан. Неговото изявление пред медиите след среща с Харири бе възприето като груба провокация от главната регионална сунитска сила Саудитска Арабия.

Веднага след това Харири замина за Саудитска Арабия, отменяйки вече насрочените си ангажименти и изненадвайки дори най-близките си съветници на следващия ден с изявлението, което бе предадено първо от медии, които са саудитска собственост.

Регионалният сблъсък в района на Залива се прояви часове по-късно, когато съюзени с Иран групировки изстреляха от Йемен балистична ракета към Рияд. Саудитска Арабия твърди, че тя е била изстреляна от "Хизбула". Групировката не отговори на обвинението.

Нито "Хизбула", нито ливанското правителство отговориха вчера на саудитското обвинение, отправено от министъра по въпросите на Залива Тамер ас Сабхан - един от главните помощници на престолонаследника принц Мохамед бин Салман, че и Ливан, и "Хизбула" са обявили война.

"Ливанското правителство ще се смята за правителство, обявило война на Саудитска Арабия, и всички ливанци трябва да разберат тези опасности и да работят за решаване на проблемите, преди да се стигне до точката, от която няма връщане", каза той в интервю за телевизия "Ал Арабия". А престолонаследникът Мохамед каза пред Ройтерс миналия месец, че войната в Йемен ще продължи, за да се предотврати превръщането на съюзеното с Иран (шиитско бунтовническо) движение на хусите във втора "Хизбула" на саудитската граница.

"Хизбула" е основана от иранския Корпус на гвардейците на ислямската революция през 1982 г., за да се бие срещу израелските войски в Ливан. Последната й голяма война срещу Израел бе през 2006 г., след което "Хизбула" значително укрепна.

Макар Сабхан да се закани, че "Хизбула" ще бъде натикана обратно в "пещерите си" в Южен Ливан, евентуални саудитски военни действия в Ливан, като например въздушни удари, биха били голяма изненада.

Лидери от всички политически сили призовават да се спре по-нататъшната ескалация. Както "Хизбула", така и движението "Бъдеще" на Харири полагаха усилия за овладяване на сунитско-шиитските напрежения по време на войната в съседна Сирия.

След оставката на Харири лидерът на "Хизбула" Сайед Хасан Насрала призова за спокойствие и търпение. Окаб Сакр от движението "Бъдеще" посочи, че протестните демонстрации в знак на солидарност с Харири са били отменени, за да се избегнат ексцесии.

Саудитският министър Сабхан призова за "реални санкции" и съюзи, "за да се намери фундаментално решение на тази ракова болест", като настоя "Хизбула" да бъде разоръжена и извадена от правителството.

Саад Харири, на когото се наложи да влезе в политиката заради убийството на баща му Рафик Харири през 2005 г., води години наред политически битки с "Хизбула" в Ливан. Неговата коалиция "14 март" обаче не успя да постигне никакъв напредък към разоръжаване на "Хизбула", както повеляват резолюции на ООН.

В отглас на саудитската позиция и САЩ обявиха мерки срещу "Хизбула" през последните седмици. В същото време президентът Доналд Тръмп възприема по-твърд подход срещу Иран. Вашингтон предложи награда за залавянето на двама ръководители на "Хизбула", а Камарата на представителите гласува за нови санкции, насочени срещу всякакви организации, които й оказват подкрепа.

(превод: БТА, със съкращения)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи