Рияд: Убийството на Хашоги е планирано (ИНФОГРАФИКА)

Бойкотиран форум донесе на кралството сделки за $56 млрд.

ЦРУ получило ключово доказателство

Убийството на Джамал Хашоги е било предварително планирано, обяви главната прокуратура на Саудитска Арабия, отхвърляйки досегашните твърдения на Рияд, че смъртта на журналиста е предизвикана случайно в резултат на схватка, предаде Би Би Си.

Новите доказателства по случая дошли от съвместна саудитско-турска група, която разследва убийството в консулството на Рияд в Истанбул.

Кралството първоначално отричаше да знае какво се е случило с Хашоги - критик на властите в Саудитска Арабия, след изчезването му на 2 октомври. Но след силен международен натиск призна, че е бил убит от саудитски агенти без знанието на краля и престолонаследника. Според източници от турските служби обаче именно ключов сътрудник на наследника на трона принц Мохамед бин Салман е ръководил операция по ликвидрането на журналиста.

В разследването на смъртта му се включи и директорката на ЦРУ Джина Хаспел, която тази седмица посети Турция. Там тя получила достъп до аудиозапис, който според Анкара доказва умишленото убийство на Джамал Хашоги.

Междувременно вчера в Рияд приключи мащабен инвестиционен форум, наричан “Давос в пустинята”. Въпреки че бе бойкотиран заради случая с Хашоги от десетки водещи световни финансисти, европейски министри и американски бизнесмени, петролната монархия успя да си осигури сделки на стойност $56 млрд. долара. Енергийният министър Халид ал Фалих подчерта, че мнозинството от договорите са сключени с компании от САЩ.

78654765

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток