Роботи, дронове и виртуална реалност на Европейската нощ на учените в София Тех Парк

Демонстрации на роботи, дронове, 3D визуализации и виртуална реалност, забавни експерименти, научни опити в различни области, както и на иновативни стоки и услуги. Всичко това ще могат да видят посетителите на София Тех Парк по време на Европейската нощ на учените – 29 септември 2017 г.

Научно-технологичният парк се включва в инициативата за поредна година и ще е отворен в този ден за всички желаещи да се докоснат до науката от 17.00 до 22.30 часа.

Център на програмата ще са екипи от 11–те лаборатории, като учените ще представят своята работа на своеобразно изложение в Лабораторния комплекс на парка. На организирани образователни беседи изследователите ще обяснят по интересен и забавен начин любопитни факти и нови постижения в областта на науката.

Посетителите ще могат да се запознаят с лечебни и ароматни растения, отглеждани в in vitro условия, а най-малките ще могат да оцветят бижута с форма на различни бактерии и да изработят модели от био-пластелин.

"Лаборатория "Високопроизводителни изчисления" ще представи възможностите на суперкомпютъра на София Тех Парк, като ще бъдат демонстрирани интересни числени симулации на орбитите на планетите в слънчевата система, молекулярна динамика и метеорологични прогнози.

Лабораторията „Виртуална и разширена реалност“ ще представи различни възможности за пресъздаване на виртуална и разширена реалност на посетителите, които ще могат да изпробват лично част от техниката, използвана в лабораторията (zSpace, Oculus Rift и Leap Motion). С помощта на Oculus Rift гостите ще могат да се потопят във виртуална среда, в която с Leap Motion ще контролират гравитацията и ще създават и взаимодействат с геометрични фигури.

С възможностите на разширената реалност посетителите ще превърнат статично 2D изображение в 3D интерактивен обект.

iGEM България е отбор от млади учени, който ще участва за втора година в единственото по рода си международно състезание по синтетична биология. Той е подготвил много любопитни занимания свързани с бактериите и техните невероятно способности, с ДНК и микробите.

„Лабораторията по киберсигурност ще демонстрира опасностите на несигурните отворени мрежи като тези в кафета, ресторанти, хотели и други. Във фоайето на Лабораторния комплекс на София Тех Парк, ще можете да се запознаете и с един от най-симпатичните членове на Лабораторията по киберсигурност – хуманоидният робот ЕСИКА. В серия от демонстрации ще научите повече за възможностите и функциите на ЕСИКА и роботи като нея, както и за това какви са основните елементи на един робот и за какво служат.

Битки с бойни роботи, робот марсоход и обучение по ЛЕГО роботика ще предложат на посетителите нашите партньори от Роботика БГ. Те ще демонстрират колко е интересно да се програмират истински роботи и с какво тази специалност е полезна в реалния живот. Желаещите ще могат да се запознаят с устройството и функциите на няколко робота животни и робот марсоход, пресъздадени с ЛЕГО. Бойните роботи ще се състезават в забавни сумо битки.

Стартиращи компании, които работят и развиват идеи в Инкубатора на научно-технологичния парк, ще покажат свои иновативни стоки и услуги на изложение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България