Роботът Роки грабна специалната награда на техническото изложение в Горна Оряховица

Хуманоидният робот Роки отнесе специалната награда от третото издание на изложението Младежко техническо творчество. Създателят му 32-годишният инж. Росен Христов от Шумен бе отличен с 1000 лв. и лаптоп. Роки е направен в обикновен гараж и още с първото си излизане, донесе награда на своя създател. Хуманоидният робот бе и най-голямата атракция на Изложението тази година.

Награждаването на отличилите се екипи бе извършено на специална церемония в Спортна зала „Никола Петров”. Разработките бяха оценявани от жури с председател проф. инж. Георги Попов от ТУ – София. Форумът се проведе от 11 до 13 октомври в Горна Оряховица, а домакин на проявата бе Спортна зала „Никола Петров”.

„Това беше най-успешното издание на изложението – защото имаше най-много участници с най-много разработки от новото поколение Индустрия 4.0. Това е бъдещето, младите хора показаха, че са готови за него и се развиват много бързо”, каза проф. Попов. Той призна, че колегите му са били изключително затруднени в избора си и са спорили доста. Журито връчи общо 13 награди – една специална, десет за ученически проекти и две за университетски разработки.

Първа награда за ученически разработки спечели екипът на ПГЕЕ „Ломоносов” – Горна Оряховица за „КАП сканинг система за машинно зрение”. Учениците бяха отличени с премия от 750 лева, лаптоп и плакет на Община Горна Оряховица.

Втората награда получи екипът на клуб „Роботи” от Бяла, Русенско. Младите хора спечелиха 500 лева и лаптоп за своята „Роботизирана ръка” – прототип на манипулатор за сортиране в производството.

С трета награда – 500 лева и таблет, бяха отличени три разработки – „Втори живот на генериране на соларна енергия и пречистване на вода” на СПГЕ „Джон Атанасов” – София, „Знайко” на ПГ „Ген. Владимир Заимов” – Сопот и „Смарт система за сигурност” на ПГЕЕ – Пловдив.

Връчени бяха три поощрителни награди от таблет и плакет на Община Горна Оряховица за „Роботизирана система на базата „Ардуино” на НПГ „Димитър Талев” – Гоце Делчев, „Умна къща” на ПГМЕТТ „Христо Ботев” – Шумен и „Макети за обучение на ученици по електроника и програмиране” на НПТГ „Шандор Петьофи” – Разград.

Още две специални поощрения заслужиха ученическите колективи. Ваучер за 600 лева получи екипът на ПГМЕ – Бургас, представил електромобила „Баткомобил”. Проектът „Ултразвуков сонар” на ПГМЕ – Пазарджик бе отличен с ваучер за 200 лева.

Първа награда в групата на академичните институции спечели „Умна оранжерия” на РУ „Ангел Кънчев” - Русе. Награда е придружена с 500 лева и таблет. Разработката на млади хора от ТУ Габрово – „Система за машинно зрение на FPGA” бе поощрена с ваучер за 400 лева. Отличията бяха връчени от председателя на журито проф. Георги Попов, заместник-кмета на Община Горна Оряховица Йорданка Кушева, директора на Дирекция „Професионално образование” към МОН Мария Тодорова и бизнесмена инж. Камен Коцев. „Усърдието се възнаграждава, колкото повече се трудите – толкова повече ще получите, а от нас ще имате всякаква подкрепа”, каза инж. Коцев след края на церемонията. „Не можем да наградим всички, но догодина по това време на същото място пак ще се раздават награди. Имате време да се подготвите”, провокира младите творци проф. Попов.

За всички участници и гости на изложението специален поздрав бяха подготвили младите таланти на НЧ „Напредък - 1869”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България