Роботът София държа реч на „Уебит“

Хуманоидът слуша гайди и оцени българската култура

7000 гости в столицата за най-влиятелния форум за иновации в Европа

Фандъкова: Първолаци учат информационни технологии в 73 училища

София, която е първият робот в света, получил гражданство, откри фестивала “Уебит” в София. Хумамоидът застана на една сцена с Валя Балканска под звуците на гайди.

Най-влиятелният форум за иновации и предприемачество в Европа събра 7000 участници от 110 държави с цел те да покажат и обсъдят най-модерното от дигиталния сектор.

“Добре дошли в София. Аз съм гражданин на света. Знам колко богати на древна култура са София и България. Най-старият златен артефакт в света е намерен близо Варна. България е дала кирилицата на повече от 300 милиона души по света”, каза роботът София. Тя сподели, че се чувства неудобно, когато я питат дали ще разруши човечеството.

Премиерът Бойко Борисов отбеляза, че когато е бил главен секретар на МВР, българите са били втори в света по източване на кредитни карти, но за няколко години страната ни е станала най-успешната в борбата срещу тези измами.

“Образованието е ключово за реализиране на концепцията за “умния град”. В 73 училища в София още от 1 клас децата изучават информационни технологии”, каза столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии