Роботът Фьодор полетя към Космоса с думи на Гагарин

Фьодор е първият руски робот, изпратен в космоса. Той полетя на 17-дневна мисия.

Първи руски андроид на мисия на МКС

Ще прекара в орбита 17 дни

Русия изпрати в космоса първия си андроиден робот. Фьодор полетя с кораб „Союз” с думите „Поехали, поехали!” - повторение на знаменитата фраза, изречена от Юрий Гагарин при първия му исторически полет в космоса на 12 април 1961 г., предаде РИА „Новости”.

49 минути след старта „Союз” излезе в орбита и се отправи към Международната космическа станция (МКС), където се очаква да пристигне утре. Мисията на Фьодор е 17-дневна, планираното му завръщане на земята е на 7 септември.

Андроидът бе единственият пътник на „Союз” и бе настанен на пилотското място, макар и да не управлява кораба.

На МКС (където в момента се намират 6-ма космонавти) роботът, който е с човешки ръст - 180 см висок, и тежи 160 кг, ще упражнява уменията, които има в момента, както и ще придобие нови. Например ще се научи да борави с отвертка, гаечен ключ, да използва пожарогасител.

Фьодор е създаден от компанията „Андроидна техника” и от Фонда за перспективни изследвания. Андридът се разработва от 2014 г. Той има изкуствен интелект, който му позволява да извършва действия самостоятелно, но може и да функционира като „аватар”, т.е. да копира движения и действия на човек, свързан с него чрез специален костюм.

Плановете са в бъдеще Фьодор да стане първият робот, излязъл в открития космос.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии