Робърт Мълър - Душманинът на Тръмп

Доналд Тръмп непрекъснато се оплаква от пристрастно разследване на „руската връзка” в кампанията си и наскоро за първи път открито намекна, че може да уволни спецпрокурора Робърт Мълър, който е натоварен да открие истината за потенциалната намеса на вездесъщия Кремъл в президентските избори в САЩ през 2016 г.

На пръв поглед най-големите врагове на Доналд Тръмп са Иран, “животното” Башар Асад, “Човека-ракета” Ким Чен Ун, че дори и Владимир Путин, когото президентът на САЩ държи отговорен за кръвопролитията в Сирия заради подкрепата за режима в Дамаск.

Сянката на спецпрокурора републиканец Робърт Мълър (73 г.), който разследва потенциален сговор между Кремъл и кандидат президентската кампания на Тръмп, обаче тегне над него почти като Дамоклев меч. Защото Мълър не се церемони и ограничава единствено с това разследване, а рови навсякъде около магната и негови бивши и настоящи съветници и приближени. Включително повдигнатите обвинения срещу бившия шеф на кампанията на Тръмп - Пол Манафорт, за финансови машинации, които поне на пръв поглед нямат общо с “руската връзка”. А услужливи медии раздухват огъня с постоянни спекулации за възможно подвеждане под отговорност и на президентския зет Джаред Кушнер. Или на съпругата му Иванка, която била разговаряла с руснаци в асансьора.

Робърт Мълър III е роден на 7 август 1944 г. в Манхатън, Ню Йорк, в семейство с германски, английски и шотландски корени. В училище е капитан на отборите по футбол, хокей и лакрос и продължава да се занимава със спорт в “Принстън”, където завършва политология. В Нюйоркския университет става магистър по международни отношения, а след това учи и право.

С бъдещата си съпруга Ан Кейбъл Стандиш Мълър се запознава още в гимназията, когато двамата са 17-годишни. През 1966 г. сключват брак, от който имат две дъщери.

В разгара на Виетнамската война през 1968 г. се присъединява към Корпуса на морската пехота след смъртта на бойното поле на свой колега от университета. Скоро след това е разпределен в Южен Виетнам, където е взводен командир. Извоюва си няколко отличия за храброст, включително “Пурпурно сърце”.

Две години преди края на войната напуска службата и получава докторска степен по право във Вирджиния. Следва дългогодишна правна кариера като прокурор, който разследва финансови измами, тероризъм и случаи на корупция във властта. През 1989 г. вече е помощник на главния прокурор и правосъден министър и поема ключови дела като атентата в Локърби, боса на фамилията Гамбино - Джон Готи, разследване на панамския лидер Мануел Нориега. От 1998 до 2001 г. е главен прокурор на Северна Калифорния, след което президентът Джордж Буш-младши го номинира за шеф на Федералното бюро за разследване.

Одобрен е на изслушване в Сената с внушителните 98 на 0 гласа. Специален вот да се удължи мандатът му от обичайните 10 г. пък минава със 100 на 0.

Остава на този пост в продължение на 12 г. и така се превръща в най-дългогодишния директор на ФБР след легендарния Джон Едгар Хувър.

Голяма част от работата му в бюрото е посветена на спасяване и реформиране на службата на фона на призиви за разпускането й заради пропуски в осуетяването на терористичните атаки на 11 септември 2001 г. Под ръководството на Мълър ФБР се превръща в агенция с новата задача да се противопоставя на терористичните заплахи – ключов елементи от апарата за защита на националната сигурност на САЩ.

Едно от ключовите постижения на Мълър е предотвратяването на атака на “Ал Кайда” в пътнически самолет по маршрута Амстердам - Детройт на Коледа през 2009 г.

Показва твърдия си нрав в драматична ситуация през 2004 г., когато заплашва да хвърли оставка, само и само да не разреши връщането на шпионската програма при Буш-младши.

Заедно с наследника си на поста Джеймс Коми (тогава зам. главен прокурор) отстъпват, когато администрацията се съгласява да направи промени в програмата, която бе разкрита пред обществеността година по-късно.

Миналия май ветеранът, който се ползва с голямо уважение и от републиканци, и от демократи, е назначен за спецпрокурор, който трябва да разнищи предполагаемата руска намеса в изборите в САЩ за президент през 2016 г. Това става, след като директорът на ФБР Джеймс Коми е уволнен от Доналд Тръмп заради “парадиране и политизиране на случая”. А според Коми, защото отказал да му обещае лоялността си.

Евентуално уволняване на Мълър ще доведе до правна битка и истинска политическа буря, прогнозират юристи. Иначе тази стъпка е в правомощията на зам. главния прокурор Род Розенщайн при определени обстоятелства – изоставяне на задълженията, неспособност да ги извършва или конфликт на интереси.

Човек на закона

Робърт Мълър е описван като човек на закона - непокварен, неподкупен и некорумпиран. Въпреки това, откакто зае поста спецпрокурор, разследващ предполагаем сговор между Кремъл и кампанията на Доналд Тръмп, срещу него се изляха серия от обвинения, че води пристрастно следствие.

И всичко това на фона на непрестанни спекулации, че президентът се готви да го уволни. Въпреки това Мълър не се оставя да бъде сплашен. Според негови познати, отчасти защото на този етап от кариерата си ветеранът няма нито какво да доказва, нито какво да загуби.

ЗА НЕГО

Мнозина искат

да го уволня

Абсолютен лов на вещици. Това, което се случва (продължаващото разследване на потенциален сговор с Русия – б.р.) е пълно безобразие. Ще видим какво ще стане. Много хора са ми казвали: Трябва да го уволниш.

Доналд Тръмп,

президент на САЩ

Не си върши работата

Необходимо е назначаването на още един спецпрокурор, защото е ясно, че Мълър не си върши работата. Доналд Тръмп е обект №1 на неговото разследване, въпреки че няма доказателства за сговор с Русия. А в точка втора от директивата на Мълър ясно е посочено, че трябва да се проучат и други следи за намеса в изборите. И за демократите и Хилъри Клинтън има доста доказателства в тази насока.

Джейсън Шафец,

бивш конгресмен републиканец

Целенасочен

и независим

Мълър е целенасочен и независим. Смятам, че Боб е точният прокурор и разследващ, от когото се нуждаем в дадения случай. Конгресът трябва да приеме закон, който да го защити от уволнение.

Ричард Блументал,

сенатор демократ

Не е неуправляема ракета

Спецпрокурорът не е неуправляема ракета. Не смятам, че има някакво оправдание да бъде уволнен от поста. Уверен съм, че той ще следва фактите, ще прилага закона и ще достигне до справедлив резултат.

Род Розенщайн,

зам. главен прокурор

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети