Робърт Редфорд празнува 80-и рожден ден

Робърт Редфорд

Живата легенда на световното кино Робърт Редфорд празнува своя 80-и рожден ден днес. Прочутият американски актьор навлиза в професията си преди повече от 50 години, припомня БНТ.

Робърт Редфорд е роден на 18-ти август 1936 година в Санта Моника, щата Калифорния. Актьорската му кариера започва в началото на 60-те години на миналия век с появи в култови телевизионни продукции като "Зоната на здрача", "Великият Гетсби", "Недосегаемите" и др.

През 1966 година Редфорд печели "Златен глобус" за изгряваща звезда на годината, а година по-късно играе една от главните роли в легендарния уестърн "Буч Касиди и Сънденс Кид". С него стартира и екранното партньорство между Редфорд и Пол Нюман, което се пренася и в култовата лента "Ужилването" от 1973 година, която печели "Оскар" за най-добър филм.

През 1980-а година Редфорд печели "Оскар" и за режисура с дебюта си в режисьорската професия с лентата "Обикновени хора". През 70-те години актьорът основава филмов институт, верига киносалони и фестивал за американски независими кинопродукции. Редфорд им дава името "Сънденс" заради звездната си роля в едноименния уестърн. Фестивалът "Сънденс" се провежда всяка година и до днес. През 2008-а на него се прожектират 125 пълнометражни филми от 34 страни пред повече от 50 хиляди посетители.

През последните години Робърт Редфорд се върна в светлината на прожекторите с ролите си в касовия супергеройски блокбъстър на "Мarvel" "Завръщането на първия отмъстител" и независимата продукция "Всичко е изгубено", в която изигра единствената роля. По киносалоните до края на годината се очаква и анимационния филм "Драконът, моя приятел", в който Редфорд ще озвучи един от персонажите.

През 2002 година Редфорд получи награда за цялостно творчество от Американския филмов институт.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица