Роджър Уотърс - Портрета от Стената

Роджър Уотърс

Масивните редици от фенове на „Пинк Флойд“ в България получиха повод за праведна екзалтация при новината, че могъщия музикант и бивш член на легендарната британска прогресив рок банда се завръща на наша територия. Догодина Уотърс идва с песните от новия си албум „Is This The Life We Really Want?“ четири лета след като представи в София монументалното си шоу „Тhe Wall“

Концертът на Роджър Уотърс в България ще е част от европейското му турне „Us+Them“, което включва 23 държави от континента. Това лято той издаде първия си албум от 25 години насам, но всички ценители на неговото творчество са уверени, че по време на турнето Уотърс със сигурност ще ги приведе в режим на тотален сетивен екстаз с изпълнението на иконични произведения на Pink Floyd от митични албуми като „Тhe Wal“, „Аnimals“, „Тhe dark side of the Moon“ и много, много други.

На 74 години Уотърс е в прекрасна физическа форма и няма проблем да обикаля света и да забавлява стотици хиляди хора по зали и стадиони. Той е един от най-легендарните и влиятелни музиканти от втората половина на XX век – басист, вокалист, текстописец, композитор и концептуален артист. Той е съосновател на „Пинк Флоуд“ - една от най-важните музикални банди в историята и рок явление без паралел.

След напускането на „лудия диамант“ Сид Барет през 1968 година Уотърс става автор на популярните песни на групата, автор на техните неконвенционални концепции и лидер с визия, надхвърляща традиционните граници на рок бандите.

С „Пинк Флойд“ той постига световен успех през 1970-те с концептуалните албуми The Dark Side of the Moon, Wish You Were Here, Animals и The Wall.

Основният инструмент на Роджър Уотърс е бас китарата, но той обича да експериментира със синтезатори, използва ритъм китари в записите и в концертите. След огпомния глобален успех, в групата се пораждат творчески различия и Роджър Уотърс напуска през 80-те години на миналия век и започва горчива съдебна битка с останалите членове на групата за бъдещото използване на името на „Пинк Флойд“ и техни материали. Конфликтът е разрешен в извънсъдебно споразумение към края на десетилетието, а до следващото събиране на членовете на бандата минават близо две декади.

„Пинк Флойд“ са продали над 200 милиона копия от своите албуми по целия свят, включително 74,5 милиона броя в САЩ.

Соловата кариера на Уотърс включва студийните албума - The Pros and Cons of Hitch Hiking (1984), Radio K.A.O.S.(1987) и Amused to Death (1992), както и новия „Is This The Life We Really Want?“

През 1990 година Роджър Уотърс организира един от най-големите, сложни и екстраваганти рок концерти в историята - „Стената - на живо в Берлин“, пред повече от 200,000 души.

През 2010-а той стартира световното си турне The Wall Live, което се превръща в най-успешното соло турне в историята. The Wall. По това време, в O2 Arena в Лондон на 12 май 2011 година Дейвид Гилмор и Ник Мейсън (единствените останали членове на Пинк Флойд) отново се появяват с Уотърс, Гилмор изпълнява „Comfortably Numb“, а после двамата се присъединяват към Роджър за „Outside the Wall“. Оттогава непрестанно вървят спекулации за ново събиране на легендите.

Извън сценичните триумфи, Роджър Уотърс е поляризираща политическа фигура. Той е изключително враждебно настроен спрямо Израел и дори агитира своите колеги да се включат към неговия бойкот на страната. Заради крайните си позиции той често е обвиняван в антисемитизъм, двойни стандарти, лицемерие, историческо и политическо невежество.

 

И той не пропусна да атакува президента Тръмп

Роджър Уотърс стана поредният представител на развлекателната индустрия, който използва своята публична платформа, за да атакува 45-ия президента на САЩ Доналд Тръмп. По време на турнето си в Америка той на няколко пъти критикува милиардера, а от сцената винаги светваше надписа „Тръмп е прасе!“. Никой не беше изненадан от решението на Уотърс да се присъедини към повечето от своите колеги в шоубизнеса, а специално за противоречив активист като него атаките по Тръмп са възможно най-малкия и невинен политически скандал.

 

За него

„Пинк Флойд“ винаги ще бъде нещо специално за него

В началото на годината с Роджър Уотърс казахме, че отново може да се съберем само и Дейвид Гилмор да се съгласи. Роджър направи внушителна соло кариера, но „Пинк Флойд“ винаги ще бъде нещо специално за него. Както и за мен, а надявам се, и за милиони хора по света, които продължават да слушат неща, които ние изсвирихме и записахме преди половин век. Това е атестация за влиянието на тази музика и за онзи специален момент във времето, в което рокът беше на върха.

Ник Мейсън, музикант, барабанист на "Пинк Флойд"

 

Завърна се по великолепен начин с новия албум

Новият албум на Роджър Уотръс идва при слушателите след 25-годишна пауза. „Is This The Life We Really Want?“ е страхотно произведение, с което Уотърс се завърна по великолепен начин. Албумът притежава мрачен чар и носи атмосферата на качествена концептуална анти-утопия. На моменти песимизма и дистопичните тонове засенчват дори „The Wall“. В същото време творбата съвсем не е лишена от хумор, но като цяло е интересна и задоволителна артистична реакция към шока на днешното време.

Уил Хермес, музикален критик

 

Омразата му към Израел е ирационална и опасна

Не мога да разбера какъв му е проблема на този човек с евреите. Омразата му към Израел е ирационална и опасна. Толкова много арабски държави има – с огромни територии и население, Израел е едно дребосъче в сравнение с тях. Намира се в пустиня без природни ресурси, вода, петрол. Било е пълна дупка, а сега е успешна държава. А палестинците никой не ги иска, нито една арабска държава не желае да ги приеме и това ядосва Уотърс много. Не ми е ясно той къде си мисли, че евреите биха могли да отидат ако не беше Израел. Може би на тъмната страна на луната?

Хауърд Стърн, автор и радиоводещ

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети