Роджър Федерер - Божественият

Кристиано Роналдо и Лионел Меси. Майкъл Джордън. Михаел Шумахер. Владимир Кличко. Юсеин Болт. Всички те са имена на цели епохи. Личности, за които времето и пространството нямат значение. Нито възрастта. Но дори тези великани в своя спорт вече си имат крал. Казва се Роджър Федерер.

Величието на швейцареца пролича секунди след финала на „Уимбълдън“ . Първите думи на Краля бяха за неговия съперник Марин Чилич: „Спортът може да е много ужасен. Ти се бори велико и си истински герой!“ Джентълмен до мозъка на костите, въпреки че сълзите на хърватина бяха повече от безпомощност.

Федерер е гений, мит. Като че ли не е от тази земя. Не беше за първи път тенисист да плаче при среща с Божествения. Направи го и Анди Мъри през 2012 година, но чак след края на лекцията от Маестрото. Голяма работа, че е вече на 35. Той може всичко. Затова в Англия го наричат Краля на „Уимбълдън“. Титлата му е под №8, в Големия шлем под №19 и не се вижда някой в обозримо бъдеще, който би могъл да се доближи до трона на Федерер.

На 35! Да, на 35 години Роджър се нуждаеше от точно 11 часа и 37 минути, за да вдигне купата на свещената лондонска трева. Най-убедителна от всички, без загубен сет. Последният с подобно постижение е Бьорн Борг през 1976-а. Но тогава шведът едва бе навършил 20.

Само след месец Роджър ще чукне шампанско по случай 36-ия си рожден ден. Горд татко е на два чифта близнаци. На тази възраст повечето мъже вече се ограничават до сесии във фитнес салона, а богатите спортисти се отдават на голфа. Не и Федерер. Той е най-здравият мъж в спорта. Така смазваше конкурентите си на „Уимбълдън“, включително Григор Димитров , че болеше. „Хайде, Роджър, дай му почивка“, извика един фен на финала. Даде му я. Но нищо повече.

Федерер се завърна на корта през януари след шестмесечна пауза. След като спечели Аустрелиън Оупън редом с мастърсите в Маями и Индиън Уелс, отново си взе почивка. И въпреки това е тенисистът с най-много купи през 2017-а. За епичния финал срещу Рафаел Надал в Мелбърн ще се говори десетилетия наред. За мача с Чилич – още няколко дни.

На „Уимбълдън“ Федерер игра най-добре. Не, той е най-добрият. На пресконференцията Маестрото обеща, че ще се върне, за да защитава титлата си. „Не вярвах, че отново ще съм на финал на „Уимбълдън“ – призна Роджър. – Толкова много легенди са се родили на централния корт. Ще се завърна пак тук.“

Максимата, че до всеки успял мъж стои една силна жена важи с пълна сила за Федерер. От 8 години е женен за Мирка, от 17 са заедно. Винаги е на корта и Роджър признава: „Без нея няма да победя никого.“ Двамата се запознаха на олимпиадата в Сидни през 2000 година. Тогава тя бе Мирка Вавринец, словашка тенисистка. Заради контузия след две години спря с тениса. За да се посвети на най-успелия спортист.

Наистина тревата на „Уимбълдън“ е свещена. На нея се е родил Бог Федерер. И затова всеки, който обича най-аристократичния спорт, днес се моли. Моли се Роджър Федерер да не се отказва. Догодина, по догодина. Докато може да ходи. За да го гледаме пак, и пак, и пак… Защото той вече не е просто Маестрото. Не е най-добрият за всички времена в тениса, а може би сред всички спортисти. Той е Божествения!

 

Най-великият в цифри

19 – броят на спечелените титли от Големия шлем. Най-близо до него е Рафаел Надал, който има 15.

8 – броят на титли на „Уимбълдън“. С по седем са Пийт Сампрас и Уилям Реншоу, който обаче ги спечели преди създаването на Големия шлем.

15 – годините между първата и последната титла от Големия шлем. По-голям марж има само при Кен Роусуол – 20 години.

5 – броят на трофеите на Аустрелиън Оупън. Само Новак Джокович и Рой Емерсън са печелили по шест пъти Мелбърн. Толкова са и титлите му на Ю Ес Оупън – най-успелият на турнира, който не е американец.

35 – годините на Федерер. Най-старият шампион на „Уимбълдън“ в „Оупън ерата“. Преди това рекордьор бе Алтър Аш на 31 през 1975-а.

29 – броят на финалите му в Големия шлем. Абсолютен рекорд.

3 – толкова пъти Федерер игра във финалите на четирите турнира от Големия шлем в една година. В периода 2005-2007-а игра 10 пъти поред в мач за титлата.

70 – броят на турнири от Големия шлем, в които е участвал. Толкова има Фабрис Санторо, но още на Ю Ес Оупън може да е едноличен рекордьор.

320 – спечелените мачове в Големия шлем.

302 – броят седмици, в които е бил №1 в света.

3 – мястото в ранглистата, от което стартира „Уимбълдън“. Ако не си вземе почивка и спечели Ю Ес Оупън, пак ще е №1.

 

Велик шампион

Още преди казах, че Роджър ще задмине рекорда на Пийт Сампрас на „Уимбълдън“. Федерер е велик шампион. Един от най-великите в историята. Ако той играе отлично срещу мен, аз трябва да съм извънземен, за да го бия.

Рафаел Надал, носител на 15 трофея от Големия шлем

 

Моят герой и вдъхновение

Пак го направи! 19-ата титла от Големия шлем на 35 години. Роджър Федерер е моят герой и моето вдъхновение. Гордея се с теб.!

Линдзи Вон, световна шампионка по ски

 

Нямах шанс

Това е един от най-тежките ми дни. Болката беше силна, но не можех да се предам. Исках да дам всичко най-добро от себе си, но нямах никакъв шанс. Късметът също не беше с мен.

Марин Чилич, загубилият финалист

 

Най-добрият за всички времена

Роджър Федерер е най-добрият тенисист за всички времена – заради поведението си на корта и извън него. Преди него беше Джон Макенроу. После дойдоха Роджър и Рафа, които направиха тениса попялурен в Азия и Африка. Играта на Федерер е учебник за нашия спорт.

Матс Виландер, 7-кратен носител на титли от Големия шлем и коментатор на Евроспорт

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети