Родината на футбола и грозната игра

Мадрид - Британците с гордост обичат да заявяват, че Англия е родината на футбола, но след финала в Шампионската лига между „Тотнъм“ и „Ливърпул“ (0:2) трябва да признаем и друг факт – това е страната на грозния футбол.

В може би най-вълнуващия сезон в турнира, в който се играха инфарктни срещи с много обрати и спиращи дъха моменти, очакванията за не по-малко интересен финален сблъсък не се оправдаха. „Ливърпул“ поведе с втория най-ранен гол в историята на турнира. Той бе отбелязан от дузпа, отсъдена за игра с ръка на Муса Сисоко.

„Жестока грешка на главния рефер Дамир Скомина – каза Андухар Оливейра, испански съдия пред радио „Марка“. - Топката първо удря тялото, което всъщност спира нейната посока, а след това срещата ръката му. Няма никаква дузпа!“

От бялата точка се разписа Мохамед Салах, който бе сред най-слабите на терена и до края на мача всяко негово решение бе грешно. Под възможностите се представиха почти всички играчи в двата отбора, но най-зле бяха звездите. Роберто Фирмино от „Ливърпул“ бе сменен след почивката и едва тогава феновете на тима разбраха, че всъщност той е бил на терена. Голямата звезда на „Тотнъм“ Хари Кейн, както и съотборниците му в атака Деле Али, Кристиан Ериксен и Сон Хюн-Мин бяха с най-добрите зрителски места на впечатляващия „Уанда Метрополитано“.

След ранно отбелязаната дузпа, „Ливърпул“ се прибра в защита, а „Тотнъм“ не можеше да направи разиграване с повече от три докосвания. Изпълненията на тъчове и корнери пък се бавеха с по половин минута, без реферът Скомина да прави и опит да спре това. Съдията пък не показа нито един жълт картон, което още повече показва колко скучен е бил финалът. Още повече, че първите положения в действителност бяха създадени след... 70-ата минута на двубоя. Преди това зрителите по трибуните видяха само голът от дузпа и няколко далечни удари, които не затрудниха вратарите Алисон и Уго Лорис.

Все пак втори гол падна, вкара го Дивок Ориги, а попадението окончателно реши интригата. „Ливърпул“ спечели шестия си трофей в Шампионската лига с изненадващо малък процент владеене на топката – 39%. По-шокиращо от това е само броят завършени пасове на „мърсисайдци“ - 189 срещу 428 за „шпорите“.

Ако трябва да потърсим логика във всичко това, трябва да признаем, че „Ливърпул“ наистина заслужаваше този трофей. Воденият от Юрген Клоп тим загуби преди година финала от „Реал“ (Мадрид) с 1:3, а сега изпрати впечатляващ сезон, в който не успя да вземе титлата в Англия. Тимът показа впечатляващ футбол в елиминационната фаза на надпреварата, особено срещу „Барселона“ на полуфиналите (0:3, 4:0).

От своя страна „Тотнъм“ успя да отстрани „Манчестър Сити“ (1:0, 4:3) и „Аякс“ (0:1, 3:2) в последните две елиминации, но липсата на европейски опит се видя именно във финалния сблъсък.

И докато в Англия ще се бият в гърдите, че техни отбори играха финали в Шампионската лига и Лига Европа тази година, ние само можем да съжаляваме за това.

Снимка: Twitter

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят