Родината на футбола обра трофеите

Родината на футбола Англия ще прибере двете най-престижни клубни отличия от Стария континент за 2019 година. Безпрецедентно! Велико! Впечатляващо! "Ливърпул" и "Тотнъм" се изправят в Мадрид за купата в Шампионска лига, а в Баку "Челси" среща "Арсенал" в битка за отличието от Лига Европа. До този момент никога отбори от една и съща страна са играли финали в един сезон в двете надпревари.

В Шампионската лига "Ливърпул" и "Тотнъм" стигнаха до инфарктни обрати срещу "Барселона" и "Аякс", за да си гарантират пряк дуел в най-комерсиалния клубен турнир. В четвъртък вечер не по малко драматично бе на "Стамфорд Бридж". Там "Челси" елиминира германския "Айнтрахт". След 1:1 в редовното време и добавените минути, при дузпите английския тим наложи волята си, макар да направи първи пропуск от 11-те метра. В крайна сметка "сините" от Лондон показаха повече здрави нерви за 4:3 при наказателните удари.

Маурицио Сари, мениджър на "Челси", отказа да гледа дузпите.

"Не можех да си причиня страданието да изгледам тази драма – каза наставникът. - Нивото в Англия е ужасно високо! Представете си, че само за да играем на финала за Купата на Лигата, трябваше да елиминираме „Ливърпул“ и „Тотнъм“, които ще спорят в Мадрид за Шампионската лига. А на финала се изправихме срещу най-силния отбор в Европа - „Манчестър Сити“. Точно това трябва да ви подскаже за какво ниво говорим. В момента Висшата лига е най-доброто първенство в Европа, а това автоматично го прави номер едно и в света“.

И синьор Сари е абсолютно прав. В Топ 5 на Висшата лига се състезават всички финалисти в двата европейски турнира. Отсъстващ е единствено лидерът в шампионата „Манчестър Сити“, който бе елиминиран от „Тотнъм“.

Решаващата дузпа срещу „Айнтрахт“ отбеляза Еден Азар, който отново намекна за раздяла.

„Не мисля върху това дали този мач ще е последният ми със синята фланелка, или не – каза белгиецът. - Ако финалът в Лига Европа е последният ми мач, ще се опитам да дам всичко от себе си за победата.“

Любопитно е да се отбележи, че 3 от четирите финалиста в турнирите са от Лондон. „Арсенал“ среща „Челси“ в Баку, след като победи „Валенсия“ като гост с 4:2. Първият мач преди седмица завърши 3:1. Така тимът на Унай Емери спечели полуфиналните елиминации с внушителния общ резултат 7:3.

Наставникът пък влезе в историята на Лига Европа като първият треньор, достигал до 4 финала в надпреварата. Освен с „Арсенал“, Емери на три пъти изведе испанския „Севиля“ до двубоя за трофея, като тимът от Андалусия ги спечели. Това се случи в 3 последователни години между 2014 и 2016-а.

Германия и Италия пък са страните, които бяха най-близо до постигането на английския подвиг. През 1980 г. „Айнтрахт“ и „Борусия Мьонхенгладбах“ се изправиха един срещу друг във финала за Купата на УЕФА, докато „Хамбургер“ срещна „Нотингам Форест“ в пряк двубой за КЕШ.

Италиански финал се игра през сезон 1997/1998. „Интер“ и „Лацио“ играха решаващ двубой във втория по сила турнир, който вече се казва Лига Европа, „Ювентус“ спори с „Реал“ (Мадрид) за трофея в Шампионската лига.

Снимка: Twitter

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят