Родители на убито от футболна врата дете съдят Община Велико Търново за 600 000 лева

Трагедията стана на 1 юни 2013 г. в училищен двор

Зачернените родители на убито от футболна врата дете са предявили искове от по 300 000 лева срещу Община Велико Търново. Исковите молби са депозирани в Окръжния съд по Закона за задълженията и договорите /ЗЗД/, но още не са насрочени поради размяна на книжа между страните. Това са първите подобни суми за обезщетения срещу управата на старата столица в граждански процес, но съдебна справедливост по случая все още няма.

momche

Трагедията с 8-годишното момче се разигра на около 12,40 часа навръх 1 юни 2013 г. на спортна площадка в двора на СУ “Вела Благоева” в квартал “Бузлуджа“ в старата столица. По разкази на очевидци на терена играели мач няколко деца на около 7-8 г. Футболната врата на терена била неукрепена, нямала подпори и от нея била останала само рамката. Съоръжението било подпряно на оградната мрежа на игрището и ударена с топка, внезапно се стоварило върху момчето. Една от масивните греди на вратата ударила Красимир по главата и момчето получило тежка черепно-мозъчна травма.

Сигнал за случилото се подала на тел. 112 случайно преминаваща през двора на школото жена. Екипът на “Спешна помощ” пристигнал само за три минути до училището, но се оказало, че задният вход на двора е заключен с катинар и се наложило да бъде разрязван, за да може линейката да стигне до футболния терен. Лекарят от екипа на “Спешна помощ” могъл единствено да констатира смъртта на 8-годишния Красимир Атанасов. Вечерта в злокобния ден станало ясно,че детето учи в основно училище „Бачо Киро” и е във втори клас.

По случая веднага е образувано разследване в Окръжната прокуратура. Репортерска проверка установи, че държавните обвинители работили по случая близо три години без да има повдигнати обвения . Преди около две години казусът бил прехвърлен на Районната прокуратура,за да се търси виновник за причиняване на смърт по непредпазливост. Назначени са техническа и икономическа експертизи, за да се установи кой носи вина –дали общината или съответното училище.

Малко след нелепата смърт на ученика, бе установено,че теренът е на общината. Пет години след трагедията държавното обвинение и полицията обаче си подхвърлят топката .Заради това родителите на Красимир търсят справедливост по граждански път с рекордни искове срещу общината.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право