Родители от гръцкия остров Кос няма да допуснат децата им да учат заедно с тези на мигрантите

деца, мигранти

Жителите на остров Кос предупредиха министерството на образованието, че няма да допуснат деца на бежанци и мигранти да посещават училище заедно и в общи сгради с гърците.

Страховете на родителите са преди всичко от разпространение на заразни болести. За да не бъдат обвинени в ксенофобия, родителите посочват, че „всички деца имат право на образование“, но няма да рискуват живота на собствените си деца. Според родителите от Кос настанените в лагерите „не са бежанци, а мигранти“, които създават проблеми както с поведението си, така и върху туризма на Кос, и настояват за незабавно прехвърляне на мигрантите извън острова.

Остров Кос е третият район в Гърция, където родителите заплашват с протести  срещу съвместното обучение на мигранти с гърците. Властите в Атина се страхуват от от разпространение на това отношение във всички райони, където има бежански лагери.

В същото време хиляди са гърците, които събират средства, храна и учебни пособия за децата на мигрантите. Стотици  са вече молбите за осиновяване на деца без родители, настанени в лагери.

Продължава натискът на бежанците към гръцките острови,където няма  условия и място за настаняване в лагерите. Общо над 60 хиляди са бежанците и мигрантите в Гърция, като 14 хиляди са само на три острова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа