Родители: Ще строим класни стаи, за да спасим училището на децата ни!

Родителите на учениците в единственото начално училище в Сливен разкриват дарителска сметка за набиране на средства. Целта е с постъпленията да се построят още 3 класни стаи към сградата на НУ "Васил Левски", за да може учебното заведение да премине на едносменен режим на обучение и да бъде спасено от закриване – обявиха представители на обществения съвет. В елитното училище има 12 паралелки от 1 до 4 клас. Стаите са 9 стаи, оборудвани с мултимедия и всички съвременни удобства за водене на учебния процес. Вместо общината да разшири сградния му фонд, шокиращо го предложи за закриване, като го влее в друго основно училище. Още по-скандалното е, че дори и вливането да стане, пак няма да бъде осигурен едносменен режим на обучение, защото в 25 класни стаи ще трябва да учат 37 паралелки. Директорът на НУ „Васил Левски” Николай Кадирев съобщи, че още от 2008 г. училището има проект за разширение на сградния си фонд, но документацията само отлежава в общината без да има никакво придвижване по нея. Учители и родители настояват децата в учебното заведение да учат на две смени до 2026 г., според удължения срок за въвеждането на едносменен режим. Надеждите са, че през това време ще се намери решение и за допълнителните класни стаи.

В Сливен имаше три начални училища. Две от тях бяха закрити, въпреки протестите на родители и учители, преди няколко години с решения на общинския съвет. Напливът към единственото начално училище е огромен, местата за първолаци се запълват само за 2 часа след обявяване на приема, тъй като в сградата на учебното заведение няма големи ученици, педагогическият екип е квалифициран, училищният двор е ограден, децата са защитени и се създават нужните условия за привикването на децата към учебния процес и отличната им подготовка.

Закриването на началното училище е част от промените, които общината има намерение да извърши, за да „оптимизира” училищната мрежа чрез вливане и преместване от едно място на друго на няколко учебни заведения. Странното е, че т.нар. промени засягат част от училища, сред които и НУ „Васил Левски”, към които има голям интерес. Общинската реформа взриви Сливен, тъй като нито имаше дебат, нито пък общината и РУО успяха да защитят намеренията си с убедителни аргументи. Всички засегнати училища и родителите на учениците в тях са категорично против.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България