Родните клубове аут от Лига Европа (ТАБЛИЦА)

Европейската футболна централа одобри и обяви създаването на трети международен клубен турнир. Началото му ще бъде поставено през 2021 г. Надпреварата е с работно име Лига Европа 2 и форматът ѝ ще е като на другите два турнира - Шампионската лига и Лига Европа. В цикъла от 2021 до 2024 г. в групите на третия турнир ще играят 32 отбора, а мачовете ще са в четвъртък. Ще има такива, които започват в 15:30 часа. УЕФА посочва, че след промяната поне 34 от държавите на Стария континент ще имат отбори в групите на някой от трите турнира. Това е с осем повече спрямо настоящия сезон.

До тук всичко е цветя и рози, но важни неща се премълчаха или бяха обяснени с половин уста от ръководните фактори в УЕФА. Ето защо! Броят на отборите в групите в Лига Европа ще бъде намален от 48 на 32. А с публикувана таблица на сайта на Европейската футболна централа става ясно, че само представители на 15-те най-силни първенства на Стария континент ще играят във втория по сила клубен турнир. За българската Първа лига, която към момента е на 28-мо място, остава новата надпревара – Лига Европа 2. В нея ще участват завършилите на второ, трето и четвърто място в крайното класиране у нас. Разбира се, БФС може да измисли и даване на квота по друг начин. Например, загубилият финал за Купата на България да играе в Лига Европа 2, вместо четвъртият в Първа лига. Това обаче е в процес на умуване.

Какво обаче е ясно? Родните клубове забравят за срещи с топ грандове, освен ако не стане чудо и първенецът ни не влезе в групите на Шампионската лига. Най-силните отбори в Лига Европа 2 ще са от... Хърватия. Именно те са на 16-то място в ранглистата на УЕФА. Зад тях са Чехия, Кипър, Сърбия, Шотландия, Беларус, Швеция, Норвегия, Казахстан, Полша и т.н.

Минимален шанс за мач на наш тим със съперник от топ първенствата на Европа има, но той ще е на фаза плейофи, а възможността отборът да е от ранга на "Реал" (Мадрид) е едва няколко процента. От Испания, Англия, Италия и Германия за Лига Европа 2 се класират съставите, които са завършили на.... седмо място в крайното подреждане. Към момента на тези позиции се намират "Еспаньол", "Манчестър Юнайтед", "Херта" (Берлин) и "Рома". Размествания обаче тепърва ще има, тъй като шампионатите са в разгара си.

С прости думи „чистката“ прави Лига Европа много по-силен турнир. Облагодетелствани са грандовете и шампионите на малките страни. Новата надпревара обаче ще е удар за тимовете на федерациите с ранк 16 или по-малък. Създаването на новия турнир обаче ще продължи да увеличава пропастта между големите и малките, което е по-вкуса на топ отборите от континента.

Какво още трябва да знаем за Лига Европа 2? Целта на турнира е да се даде шанс на отборите от по-слабите първенства да играят в групова фаза на европейски турнир до декември, а не да отпадат в първите кръгове, както често се случва. В надпреварата ще има четири квалификационни кръга през юли и август. След това ще се оформят осемте групи. Победителите ще се класират за осминафинали. Вторите ще играят плейоф със завършилите на трето място в групата си в Лига Европа. Те ще определят останалите осминафиналисти в бъдещия турнир.

Въвежда се и плейоф между третите отбори от групите в Шампионската лига и вторите от тези в Лига Европа. Победителят ще се класира за фазата на преките елиминации във втората по силна клубна надпревара. Шампионът в новия турнир пък ще си осигури място в Лига Европа за следващия сезон.

Форматът в Шампионската лига се запазва непроменен и четирите водещи първенства (в момента Испания, Англия, Германия и Италия) ще останат с по четири гарантирани участника в групите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ