Родни биопроизводители искат забрана за използването на неоникотиноидните пестициди

Българската асоциация Биопродукти (БАБ) инициира подписка за забрана на използването на неоникотиноидните пестициди, съобщи председателят на организацията Албена Симеонова в Деня на биологичното земеделие в Международния панаир в Пловдив.

"Пестицидите унищожават пчелите, храните ни, а най-вероятно ще унищожат и нас", декларира Албена Симеонова. Тя допълни, че България е малкото страни, в които все още се позволява използването им, независимо че учените са доказали, че конвенционалното земеделие може да се справи с конвенционални пестициди.

"Всички, свързани с биоземеделието, имат обща цел - да информират обществото кои продукти са био, защото поставянето на подвеждащи етикети е основната заблуда. Биологични продукти са тези, които са подкрепени със съответния сертификат и европейското листенце. Може да го наричат еко, от баба, дядо, от морето, планината, но световното е: биологичен продукт със сертификат и всичко останало", допълни шефката на Българската асоциация Биопродукти (БАБ).

Смилянският фасул е наименованието, с което най-често се злоупотребява при храни с географска индикация, съобщи доц. Десислава Димитрова,  координатор на международното движение Slow Food за България. По думите й на пазара има десетки примери за продукти с подвеждащ надпис "Смилянски фасул", произведен в Гърция или Китай. Магданоз от Египет бил представян, че е от "градината на баба", а полски картофи - за самоковски. Затова движението подготвя заявления за "Смилянски фасул", "Странджански чай", "Реселешки лук", "Баничански лук", които да се подадат в МЗХ (Министерството на земеделието и храните) за вписването на продуктите в Европейския регистър на защитените наименования за произход. Такива документи са подадени вече за "Прясно месо от източнобалканска свиня" и "Куртовски розов домат". Когато продуктът бъде регистриран и получи знака, така ще бъде гарантирано на потребителя, че той е този, за който претендира, а производителите ще бъдат защитени от нелоялна конкуренция, обясни доц. Димитрова. По думите й това са продукти с примамлив авторитет, за който група хора са инвестирали години усилия и знания.

unnamed-9Експертите алармираха за зачестяване на измамите с продукти, наречени претенциозно "био" и "еко". Много производители използват модата на здравословното хранене и слагат по-висока цена на стоките си, представяйки ги за екологично чисти. За целта използват етикети със заблуждаващо съдържание или умишлено пропускат важна информация за съдържанието на продуктите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България