Родни звезди снимат нови ленти в Бургас

Михаил Билалов представя проекта си „Голата истина за група „Жигули“.

Авторите на 6 филма искат сцени на Острова и в Морската градина

Михаил Билалов: „Аз от Бургас с едни гуменки съм излязъл и човек съм станал“

Mорска гара, остров „Света Анастасия“, Морското казино, Часовника- символите на Бургас, ще станат място за снимки на бъдещи култови филми. Най-актуалните сценаристи, режисьори и актьори са включени в проектите, които бяха представени пред Комисията по култура в морския град. Съвсем скоро ще бъде решено кои от шестте кандидатствали ленти, ще бъдат одобрени и съфинансирани от община Бургас, каза пред „Труд“ председателят на Комисията по култура Веселин Пренеров.

Общинските съветници от Комисията по култура и читалищна дейност ще решат в кой игрален филм или сериал Бургас ще се превърне в главен герой. В продължение на почти два часа в сряда членовете на Комисията с председател Веселин Пренеров и представители на общинската администрация изслушаха на живо или чрез скайп връзка концепциите на екипите, които искат да снимат следващите си проекти в морския град.

Филмите, които има реална възможност да се снимат на култовите места в Бургас, са „Голата истина за група „Жигули“, „Завръщане 2“, „Съни бийч 2“, „Аз и моите жени“, „Животински бесове“ и „Божоле“.

В продукциите участват Михаил Билалов, Башар Рахал, Ники Илиев, Лилия Маравиля, Бойко Кръстанов, Йоана Темелкова, Захари Бахаров, Филип Аврамов, Александър Сано, Радина Кърджилова, Явор Бахаров, Деян Донков, Мариян Вълев и мн. др.

След изслушването, от общината дадоха информация за сюжетите на новите ленти и амбициите им. „Това е комплимент и реклама за града“- така бургазлии коментират желанието на авторите да снимат на култовите места край морето. За първи път в бюджета на общината има специално перо „Проект филми за Бургас“ и то е на стойност 100 000 лева. Целта е чрез тези средства да се помогне за реализацията на филмова или телевизионна продукция и да бъде направена своеобразна реклама на Бургас и неговия потенциал, а първият филм в който общината направи сериозно финансиране, бе „Петя на моята петя“, за бургаската поетеса Петя Дубарова. Продуцент на филма е бургазлията Николай Урумов, а болшинството от снимките бяха в Морската градина.

„Голата истина за група „Жигули“, в чийто творческия екип е бургазлията Михаил Билалов, е една история за завръщането към музикалната атмосфера през 80-те, към младостта и към любовта. По време на представянето Билалов издаде една от репликите на своя герой: „Аз от Бургас с едни гуменки съм излязъл и човек съм станал“.

Лентата показва група младежи от 80-те, които мечтаят да станат рок музиканти. В крайна сметка животът ги пръска в различни посоки, за да ги събере след години отново в любимия им Бургас.

Група „Жигули“ не е реална. Тя е събирателен образ на младите хора от поколението на алтернативния рок. В сюжета е вплетена история за неизживяна любов, която е тлеела дълги години, докато дочака момента на своето ново разпалване. Плажът, морето, пристанището и атмосферата на Бургас ще бъдат водещата нишка сюжета на филма „Голата истина за група „Жигули“. Финалът на лентата е концерт на рок групата пред няколко хиляди души на пристанището, сцена която ще бъде снимана реално на Space music festival. Ролята на Бургас като град и място в сюжета е, че той кара хората отново да се търсят, намират и да искат отново да са заедно, казват сценаристите.

Всъщност целият екип на „Голата истина за група „Жигули“ има сериозната амбиция филмът да носи духа на „Оркестър без име“. Затова в него ще има култови реплики, които ще се помнят дълго, казват кино творците. Другата им цел е музиката и песните към филма да се превърнат в хитове. Това е само малка част от идеята на сценаристите, останалото го пазят като изненада за публиката.

] Башар Рахал ще снима заедно с Ники Илиев „Завръщане“ 2.
Башар Рахал ще снима заедно с Ники Илиев „Завръщане“ 2.

„Завръщане“ 2 е втората продукция, която ще се снима това лято в Бургас. В продуцентския екип на филма са Башар Рахал и Ники Илиев.

„Ние решихме, че филмът трябва да продължи на друга локация и затова избрахме Бургас. Това е изключително подходящо място, защото една от нашите идеи е да накараме хората да им се прииска да отидат на море. На нашето море. Не в Гърция например, а на нашето море, в Бургас“, каза Башар Рахал по време на презентацията на филмовата продукция.

Ники Илиев допълни, че двамата с Башар искат да снимат красиви места, защото филмите им се показват в цяла Европа. Затова са се спрели на Бургас, защото тук има много подходящи места за това. Улиците, старите сгради, плажът, църквите, гарата, която е феноменална. Всичко това е един прекрасен декор за заснемане на сцените от филма „Завръщане“ 2, споделиха още Башар Рахал и Ники Илиев.

„Животински бесове“, зад които стоят Марина Стоименова и Мартин Илиев, е филм за млад финансист, който разплитайки неясните обстоятелства, при които е загинал баща му, трябва да се справи с промените в собствения си живот, настъпили след бърз и главозамайващ успех на финансовите пазари. Авторите споделиха, че искат да снимат в района около Морска гара.

Два сериала, зад които стоят авторитетни екипи, също предвиждат снимки в Бургас.

В сезон 2 на сериала „Съни бийч“ са заложени Beauty Shots: Общи кадри на атмосфера и знакови обекти и локации от Бургас, улавящи красотата, развитието и напредничавия дух на града, сцени на представителни локации и сцени. „Бургас ни провокира с впечатляващото си развитие“, каза в конферентна връзка с комисията продуцентът Андрей Арнаудов, който стои зад проекта. Той добави, че сериалът се снима на европейско ниво и е изключително динамичен и визуално впечатляващ.

В първия сезон на сериала Бургас също присъства, като в модерния плувен комплекс „Арена“ бяха снимани впечатляващи екшън сцени. Арнаудов призова комисията да гледа сезон 1 на „Съни бийч“, който стартира тази пролет. Той също включва сцени от Бургас.

Другият сериал „Аз и моите жени“ предвижда участието на града като сантиментална дестинация- място за вълнуващи приключения, щастие и любов.

Продукцията ще съдържа сцени, които ще покажат красивите места в града, различни забележителности и събития. Сюжетът разказва за доктор, чиято съдба неочаквано го води в красивия Бургас. Тук случките с неочакван край започват да се мултиплицират и водят до странна ситуация. Сюжетът ще се развива в модерна болница, която ще представи Бургас като град с развита медицина. Сериалът със сигурност ще е увлекателно и красиво разказан, тъй като включва звезден творчески екип.

Шестото предложение, което комисията по култура ще разгледа и реши с колко да подкрепи финансово, е филмът „Божоле“. Той обещава да е естетски и вълнуващ, подсказва го текстът на сценария, характеристиката на героите, развитието на отношенията им, мястото на действие - Бургас. Това е класическа любовна история, поставена в спецификата на модерния свят, с неочакван край, характерен често за късия игрален жанр. В центъра е възможната невъзможна любов, която вълнува творците откакто свят светува. Филмът ще се заснеме в Бургас, като за част от останалите роли се предвижда да бъдат поканени знакови актьори от Бургас. Той ще бъде представен на български и международни кинофестивали.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино