Родолюбци пресъздадоха Освобождението на Търново

Стотици облякоха народни носии и се включиха в празничното шествие

Освобождението на Търново оживя в събота пред очите на стотици жители и гости на града. С атрактивни възстановки старата столица се пренесе обратно в последната четвърт на XIX век. Историческите реконструкции бяха кулминация на празничната програма по случай 140-годишнината от Освобождението на старопрестолния град, настъпило на 7 юли 1877 г.

Голямо шествие по живописната улица „Гурко” припомни за посрещането на войските и българските опълченци. Както в миналото, търновци радостно приветстваха освободителите, пременени с най-хубавите си носии и ризи с шевици. Облечен с мъжка носия, кметът на Велико Търново Даниел Панов поведе празичното хоро, редом с председателя на най-голямата парламентарна група и народен представител от Великотърновския регион Цветан Цветанов. С автентични одежди бяха също гостите от държавни институции, депутати и общински съветници, много жители и гости на града.

Начело на шествието бяха реанактори, влезли в образите на генерал Гурко, казашките офицери на коне, българските опълченци и хайдути, войници, медицински сестри и др. Мнозина бяха желаещите да се снимат за спомен с героите от миналото.

Пред Музей „Възраждане и Учредително събрание” оживя превземането на Конака и последната престрелка пред някогашния турски затвор. Българските опълченци отново изнесоха бойното знаме от времето на Априлското въстание. Турският гарнизон призна своята капитулация пред българите и войските на генерал Гурко. Около стария Конак отекнаха възгласите „Свобода”, „Да живей”, „Ура”. В сражението участваха 70 реанактори, облечени в автентични униформи и въоръжени с пушки, пищови, саби и ками от края на XIX век. След края му стартира първият от поредица специализирани екскурзоводски турове из музеите, свързани с историческите събития и епохата на Освобождението.

До края на днешния ден музей „Възраждане и Учредително събрание”, Сарафкината къща и Музеят – затвор ще са със свободен вход за посетителите. Всеки може да разгледа уникалната изложба „Сабите на войводите”. В нея са изложени 44 хладни оръжия, притежавани от 38 войводи и хайдути. Сред тях са сабя, кама и щик на Апостола на свободата Васил Левски, оръжия на революционерите Христо Ботев, Георги Раковски, Филип Тотю, Панайот Хитов, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, ятагана на отец Матей Преображенски. Експозицията е подредена в музей „Възраждане и Учредително събрание”.

Организатори на възстановките за 140-годишнината от Освобождението на Търново са Община Велико Търново, Регионалният исторически музей в старопрестолния град и клуб „Традиция”.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България