Родриго Дутерте е склонен да подаде оставка, ако синът на бившия диктатор Маркос го замести

Филипинският президент Родриго Дутерте може да напусне предсрочно поста си, ако Фердинанд Маркос-младши, син на някогашния диктатор Фердинанд Маркос, стане вицепрезидент, предаде ТАСС, цитирайки говорител на президента.

Дутерте смята Маркос-младши за един от най-квалифицираните лидери, които може да го заменят. Филипинският президент неведнъж е заявявал, че е възможно да подаде оставка преди края на мандата си през 2022 година. Той обаче не вярва, че сегашната му заместничка Лени Робредо ще се справи със задълженията на държавен глава.

На общите избори през 2016 г. Робредо спечели с малко мнозинство пред Маркос-младши, който оспори резултатите от гласуването, твърдейки, че те са фалшифицирани. Върховният съд разпореди повторно преброяване - процес, който започна през април тази година и може да продължи с години.

Според филипинската конституция при оставка на президента мястото му се заема от вицепрезидента, който остава на този пост до края на мандата на предшественика си.

Диктатурата на Фердинанд Маркос продължи от 1972 до 1986 г. и той беше свален с бунт, към който се присъедини част от армията. Той избяга в САЩ и след 3 години почина на Хаваите, припомня ТАСС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия