Родриго Дутерте заплашва критиците на обявеното от него военно положение със затвор

President Rodrigo Roa Duterte and Laotian President Bounnhang Vorachith pose for a photograph during a courtesy visit at the Presidential Palace in Vientiane, Laos on September 7. TOTO LOZANO/PPD

Филипинският президент Родриго Дутерте отказа да отмени обявеното от него военно положение, като при това заплаши хората, които критикуват действията му, със затвор, предава "Ал Джазира".

Дутерте обяви военно положение за територията на остров Минданао в края на месец май, в опит да се справи с нарастващата заплаха от ИДИЛ, която се изяви в открити сблъсъци между екстремисти и филипински сили за сигурност.

Темата за обявяването на военно положение във Филипините е спорна, тъй като мнозина се страхуват от злоупотреба с власт от държавния глава на страната, като последният ярък спомен за подобна злоупотреба е управлението на Фердинанд Макрос, свален от революцията през 1986 г. Оттогава насам конституцията определя редица ограничения за налагането на военно положение, като Върховният съд има правото да разглежда причините около въпросното военно положение и следователно силата да го отмени в случай, че не намери за съществени тези причини.

Въпреки това обаче Дутерте заяви, че е склонен да игнорира Върховния съд и да се вслуша единствено в съветите на въоръжените сили.

“Не зависи от Върховния съд. Трябва ли да им вярвам? Като виждам, че ситуацията е все още необуздана, как да го (бел. военното положение) отменя? Ще ви арестувам и ще ви сложа зад решетките. Можем да правим компромиси за всичко друго, но не и когато става въпрос за интересите на държавата,“ коментира той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят