Рождественската светлина идва от сърцата ни

Уважаеми читатели на вестник “Труд”,

Поздравявам ви от цялото си сърце с Христовото Рождество. Ярката светлина на това невероятно чудо достига до всяко човешко сърце и го зарежда с радост, пълнота и надежда. В Рождественската нощ светът потъва във вълшебна тишина и отваря земя и небеса за размисъл и мечти. Споделете ги с хората, които обичате, и ще бъдете наистина щастливи и много богати - със споделени чувства и бъдеще, окъпано в светлина.

Бъдете честити, здрави и окрилени!

Весела Коледа!

Д-р Людмила Емилова

 

Любимата на малки и големи празнична суматоха преди Коледа най-често ни приземява край отрупани маси. Многото блюда изкушават сетивата и приканват към наслада от изобилието. Но ако сме спазили Рождественския пост, не бива да прекаляваме с храната. Това е препоръката ми не само към хората, които 40 дни са приемали постни ястия, но и към всички други.

Празникът ще остави светли спомени, ако сме с любимите хора и заедно споделим радостта от общуването. Пълнотата в сърцата ни не идва от отрупаната трапеза, а от добротата, пълнотата и искреността в сърцата ни.

Запазете мярката на Бъдни вечер, независимо от традицията за 5-7-9 ястия. Опитайте ги, но по малко и не наведнъж. За закуска изберете плодове, плодов или зеленчуков фреш. Той ще ви даде енергия, без да натовари организма. През деня може да си направите зеленолистно смути за добър тонус.

Празничната вечеря събира фамилията за споделена равносметка за отминалото и бъдното. Бъдни вечер! Менюто, което подготвихме за нея с главния готвач на медицинския център Илия Илиев и сътрудника консултант Веселин Станков, е от изпитани вкусни рецепти, лесни за приготвяне. Придържали сме се към традицията, но сме помислили и за празничното настроение на домакините, защото не бива денят им да премине край котлоните и фурните. В подготовката на менюто може да участва цялото семейство с най-важна роля за малчуганите. А наздравицата е с джинджифилова лимонада.

 

Рецепти за празничната вечеря

Питка, замесена с квас

Към 1 кг пълнозърнесто брашно се прибавят 1 с. л. сминдух, 2-3 щипки хималайска или морска сол, 2-3 щипки риган и се разбърква добре. Наливат се 400 г топла вода /32-35 градуса С/ и се замесва тесто.

Слагат се 300 г квас и отново се омесва добре. За 30 мин. се оставя, покрито със стреч фолио, на стайна температура. После се доливат още 200 г вода и се меси в продължение на 30 мин., за да се разпъне глутенът. Оставя се да втасва на стайна температура, докато удвои обема си.

С набрашнени ръце премесваме леко тестото и оформяме питката /по желание може да разделим тестото на топчета от по 60 г/. Слагаме върху хартия за печене, напръскваме с вода, поръсваме се със сусам, ленено и маково семе и покриваме с фолио за печене. Оставяме се във фурната, загрята на 50 градуса за 30-40 мин., за да втаса допълнително.

Изваждаме питката от фурната, отстраняваме фолиото и печем на 250 градуса 10 мин. Намаляваме температурата на 150 градуса и допичаме 20 мин.

Баница с пълнозърнести кори

Необходими са 400 г качествени пълнозърнести кори, 200 г натурално тофу, 200 г натурални кафеви маслини /без костилки/, 30 г слънчогледов тахан, 200 г спанак.

Тофуто и маслините се пасират до получаване на фина паста. Нанасяме я върху корите, добавя се спанакът и се накапва слънчогледовия тахан. Завива се и се пече в тавичка с постлана хартия за печене за 30 мин. на 160 градуса.

Пиперки, пълнени с булгур (една порция)

Необходими са 30 г булгур, 20 г праз, 1/2 скилидка чесън, 20 г моркови, 20 г тиквичка, 10 г целина. Зеленчуците нарязваме на ситно и заедно с булгура слагаме в малка тенджерка. Налива се вода в съотношение булгур: вода – 1 към 2 и се задушава, докато водата попие. Сваля се от котлона и се прибавят 1 щипка морска или хималайска сол, чубрица и кимион и малко нарязан магданоз. Разбърква се добре и със сместа се пълнят чушките. Печем 30 мин. на 160 градуса.

Боб плакия (една порция)

80 г боб се накисва от предната вечер. Сменяме водата и го слагаме да ври с щипка хлебна сода за 20 мин. Прецежда се, измива се и се налива нова вода. Прибавяме нарязани на едри парчета морков, праз, прясна чушка, целина, стръкчета магданоз и 1 дафинов лист и 1 цяла необелена скилидка чесън. Вари се още 10-15 мин. и се прибавят чубрица, червен пипер, щипка морска или хималайска сол, джоджен. Сипва се в глинено гювече и се пече около 20 мин. на 180 градуса. При сервиране се поръсва със ситно нарязан магданоз.

Пюре от лилави картофи с броколи романеско (една порция)

200 г лилави картофи се обелват и се сваряват на пара. Слагат се в купа и се добавят /постепенно/ около 100 мл ядково бадемово мляко, 1 с. л. кокосово масло, щипка морска или хималайска сол, щипка индийско орехче. Намачква се добре до получаване на пюре.

150 г броколи романеско се почистват и поръсват с по 1 щипка морска или хималайска сол, куркума и риган. Сварява се на пара за 3-4 мин. При сервиране пюрето и романеско се аранжират в подходящ съд и се сервират с резен лимон.

Сурова лютеница с праз

Необходими са 50 г сушени чушки, 50 г сушени домати, 100 г праз лук, 200 мл вода и щипка риган. Всичко, без праза, се блендира във високоскоростен блендер до получаване на фина лютеница. Добавя се праза на ситни шайби и по желание се разбърква.

Тиквеник

Необходими са 400 г пълнозърнести кори, 200 г настъргана тиква, 100 настъргана ябълка, 10-15 бр. обезкостени и нарязани на ситно фурми, 2 с. л. сусамов тахан, канела /на вкус/.

Объркват се добре в дълбока купа, подреждат се върху корите, завиват се и се пекат в тавичка с постлана хартия за печене 30 мин. на 160 градуса.

Джинджифилова лимонада

Изцеждат се 2 лимона, към тях се прибавят 1/2 л вода, 1 см корен джинджифил, нарязан на парченца, 1 с. л. мед и няколко бучки лед и се блендира. Прецежда се и се прибавят зрънца нар и ситни резенчета лайм. Украсява се с листенца прясна мента.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме