Розберг стана шампион и се отказа

След като стана световен шампион във Формула 1 през 2016 година Нико Розберг обяви оттеглянето си от пистата, пише Скай Спортс.

Германецът стана световен шампион, след като успя да изпревари съотборника си Люис Хамилтън в битката при пилотите във Формула 1 в последното състезание на пистата в Абу Даби.

"Прекарах 25 години в автомобилните състезания и единствената ми мечта беше да стана шампион във Формула 1. Работих много, жертвах много, изпитвах много болка през годините, но в крайна сметка постигнах целта си. Изкачих планината, на нейния връх съм и е време да се оттегля. Преди да го направя обаче, аз искам да благодаря на всички, които ме подкрепяха и направиха възможно мечтата ми да се сбъдне", коментира пилотът.

"Сезонът беше адски труден. Борих се със зъби и нокти да спечеля титлата, след като не успях да го направя през изминалите две години. Те обаче само ме мотивираха до ниво, което сам не подозирах, че мога да стигна. Разбира се, това имаше влияние и върху близките ми. Титлата беше спечелена с много жертви от страна на моето семейство и тя беше единствената ни цел като цяло. Тя беше на преден план.

Не мога да намеря думи, за да благодаря на моята съпруга Вивиан, защото тя беше просто невероятна. Тя разбра, че годината е важна за мен и това е моят шанс да стана шампион. Вивиан ми даде време и пространство, за да се възстановявам след всяко състезание, като гледаше сама нашата дъщеря вечер след вечер. Тя беше човекът, който пое всички задължения, когато моят приоритет беше Формула 1", допълва Нико.

"Когато спечелих състезанието в Сузука, съдбата на световната титла беше в моите ръце. Чувствах се под напрежение и започнах да мисля за прекратяване на кариерата ми, ако стана шампион. В неделя сутрин в Абу Даби вече знаех, че това може би ще бъде последното ми състезание и това чувство прочисти мислите ми. Исках да се насладя на всеки един миг на пистата, а последвалите 55 обиколки бяха най-напрегнатите в моята кариера. Взех окончателното решение в понеделник сутринта. След като размишлявах цял ден, казах първо на Вивиан и Георг (Нолте от мениджърския екип на Розберг), а след това на Тото (Волф, шеф на Мерцедес). Единственото негативно нещо е това, че поставих семейството ми във Формула 1 в затруднено положение. Но Тото ме разбра. Той разбра още от първите ми думи, че съм категоричен. Моето най-голямо постижение ще остане световната титла, спечелена с един невероятен отбор - "Сребърните стрели".

Сега просто искам да се насладя на успеха, а през следващите седмици ще говоря за сезона. След това просто ще обърна страницата и ще преценя накъде да продължа", гласи съобщението.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт