Розберг с първа титла във Формула 1

Нико Розберг е новият шампион във Формула 1. Пилотът на „Мерцедес“ завърши втори в последното състезание от сезона - Гран при на Абу Даби, което му бе достатъчно за първото място в крайното класиране. Победата грабна съотборникът Люис Хамилтън, който игра на ръба на феърплея в опита си да се добере до титлата.

Това обаче не помогна на бившия вече шампион да запази титлата си. Той стартира първи и без проблеми опази аванса си. Розберг обаче също задържа втората си позиция, което не устройваше британеца. Люис имаше темпо и можеше да избяга далеч напред. Но това нямаше да му помогне и в отчаянието си той реши да изпробва противоречива стратегия. Хамилтън намали сериозно скоростта и така позволи на останалите да догонят Розберг. От бокса на няколко пъти се опитаха да отклонят звездата от намеренията му.

„Люис, трябва да ускориш, това е заповед!“, включи се накрая и техническият шеф Пади Лоу. Но Хамилтън неизменно отговаряше, че трябва да го оставят да се състезава, както намери за добре, и първото място на отбора не е под въпрос. Изнервеният Розберг вече виждаше в огледалата си налитащите Себастиан Фетел (“Ферари”) и Макс Верстапен (Ред Бул”). Германецът поиска отборът да нареди на Хамилтън да го пусне отпред с обещанието в края да му върне първото място.

До драма не се стигна, тъй като „Ферари“ и „Ред Бул“ бяха изчерпали ресурса си в битката помежду си. Така Хамилтън вече има 54 победи, но остава с 3 титли. Розберг пък се присъедини към баща си Кеке, шампион през 1982 г. Двамата са втората двойка баща - син с титли във Формула 1 след Греъм и Деймън Хил.

„Много съм горд, че постигнах това, което и баща ми - заяви Нико след триумфа. - Винаги съм искал да правя нещата сам. Мразех дори да си купувам джинси с парите на баща ми.“

Още преди да излезе на подиума, той прегърна шефа на Формула 1 Бърни Екълстоун. Нико припомни на милиардера заканата си да го накара да „изяде думите си“, че неговата титла би била лоша за спорта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт