Розов кварц за нова обич

Канал към ангелския свят

Също като аметиста избелява на слънцето

В поредицата „Тайните на камъните” ще обърнем внимание на карнеола. Този невинен кристал с вид на вкусен карамелов бонбон е лек за тялото и душата. Той затваря всички рани, укротява опърничавите, дава сили на плахите и лекува разбитите сърца. Карнеолът влияе на сакралната чакра и помага да събудим енергията кундалини.

[modula id="3157162"]

Розовият кристал е великолен, мощен камък, който лекува по толкова много начини. Той е като мехлем за душата, духа и тялото. Носи успокоение, и ни осигурява всичката закрила, любов и положителна енергия от духовния свят, която можем да поемем. Изпълва ни с увереност, че всичко в живота ще се нареди. Помага да осъзнаем, че сме съвършени същества. Отваря сърцето, засилва любовта към самия себе си, укрепва приятелството, подпомага оздравяването. Това е така, защото розовият кварц е като канал към ангелския свят. Той има много високи вибрации, лекува и прочиства ума и душата, така че да можем да се свържем с висшето си аз. Прави ни по-състрадателни, помага да сме в мир и хармония със себе си и прави връзките ни хармонични. Дава възможност да се освободим от всички неоснователни притеснения и страхове. Фантастичен помощник е при пътешествия.

Чистата му, нежна красота е отделна тема. Той може да бъде от млечно розов, тъмнорозов и дори коралов, възможно е да е идеално прозрачен или пък напълно непрозрачен. Понякога проявява плеохроизъм - цветовете му се менят на светлината, а в други случаи - астеризъм - на повърхността му сияе звезда. Ето малко повече за този прекрасен минерал.

Обикновено най-нежните и силни розови цветове са в големи жили. Добре оформени кристали от този кварц се срещат рядко и са дребни и често с бледи цветове. Засега не са намирани големи кристали розов кварц. Почти винаги е напукан и мътен и само отделни участъци са прозрачни - те именно се използват за фасетиране. При обработка като кабошони (когато камъкът е заоблен) често проявява астеризъм - на повърхността се появява светлинна звезда с 6 или 12 лъча. Този ефект се получава заради наличието на фини иглести кристалчета от рутил в кварца. Рутилът и манганът са причината за цвета на розовия кварц. За съжаление, както при аметистите, цветът е неустойчив при продължително излагане на слънце: ако го забравите на припек, може да се окаже, че е станал чисто бял.

Добива се предимно в Бразилия, в САЩ и в Мадагаскар. Бразилските са с най-хубави цветове, докато тези от Мадагаскар са чудесни ювелирни качества, но са по-бледи. Има находища и в Германия, Чехия, Русия (Урал) и Казахстан. В България розов кварц се намира в Самоковско, а също и в Плана планина край с. Долни Окол.

За лечебните му свойства вярването е, че успокоява и дава възможност на организма да се самовъзстанови. В емоционално отношение той е най-великият лечител. Литотерапевтите го наричат “камък на здравето” - толкова силно е въздействието му. Той отнема внимателно негативната енергия от помещението и я подменя с любовни вибрации. Подсилва физически сърцето и кръвоносната система, като освобождава от замърсяванията в телесните течности. По тази причина поддържа кожата чиста и свежа и с времето премахва бръчките. Трябва само да проявим упорство и всекидневно да обтриваме лицето си с вода, в която през нощта е престоял къс розов кварц. Вода от кварц помага за по-бързото заздравяване на кожата при изгаряния и рани. А ето и една специална рецепта за красота и младост: оставете парче розов кварц навън за през нощта. С първите лъчи на слънцето го приберете и измийте лицето си с росата, която се е кондензирала по него.

Смята се, че енергията на розовия кварц е най-силна, когато камъкът е необработен. Например, необработеният розов кварц елиминира всякакви вредни лъчения. Може да се постави върху или до монитора на компютъра, да се окачи като висулка на джиесема или пък да се постави до възглавницата за по-спокоен сън.

При масажиране на дланите подобрява кръвообращението в целия организъм. Това обаче става с обработен камък със загладени ръбове. Удачни са специалните ролки за масаж - те се произвеждат с повечето известни кристали, включително и с розовия кварц.

С масаж може да се помогне при болки и проблеми на жлъчния мехур - от 3 до 5 пъти дневно по 5-10 минути се масажират стъпалата по линията между четвъртия пръст и петата. Тази терапия се прилага и при чернодробни проблеми, като се допълва с масаж на дланите. Минералът подпомага оздравителния процес след прекаран сърдечен инфаркт: къс от него се поставя няколко пъти дневно върху гръдната кост, вечер се измива и се полага до главата. По същия начин лекува белодробни проблеми.

За сдобиване с дете се използва в комбинация с още 4 кристала: червен яспис, лунен камък, опушен кварц и жадеит. Петте камъка се слагат в чаша вода, която се изпива от двамата партньори сутрин на гладно.

Неспокоен сън и нощно напикаване при децата се лекуват по следния начин: денем детето трябва да носи постоянно кварца - като гривничка или висулка, или пък в зашит в джобче на дрешката. Нощем се поставя под възглавницата.

След всяко използване кварцът се измива под течаща вода.

 

Символика

Подарява се, когато любовта разцъфва

Розовият кварц открай време е символ на безусловната любов - младите влюбени в Тибет и Китай си го давали в знак на обич преди 600 г. пр. Хр. Днес светлорозов камък се подарява, когато любовта едва разцъфтява. Това е цветът на младата любов, на зараждащите се нежни чувства, на новите връзки. Използвайте този кристал, ако искате дискретно да подскажете надеждата си за взаимност на човек, в когото сте влюбени.

Енергията на по-тъмнорозовия кристал засилва решимостта, последователността и способността да се грижим за другите. Прави ни съпричастни и чувствителни към природата и хората. Успокоява гнева, потушава омразата и ни помага да обмислим сложните ситуации. Добър е за концентрация при медитация.

 

 

Ментета - дал Бог, но естественият е по-твърд от стъклото

Не може да го надраскаш с игла

От древни времена кварцовете се използват за всякакви битови нужди - за купи, вази, аптекарски хаванчета и съдове, оръдия на труда, върхове на стрели и копия и др. В наши дни се произвежда синтетичен кварц, от който се прави стъкло, използва се в научната апаратура, електрониката и др. На пазара цената на изкуствения и естествения розов кварц няма да се различава драстично. Минералът може да се разпознае по твърдостта си - 7 по 10-степенната скала на Моос. Истинският кварц не може да бъде надраскан с игла или стъкло. Той не се уврежда от повечето основи и киселини, издържа на много висока температура.

Украшенията от розов кварц буквално са вечни, стига да не ги ударите и счупите.

 

Подходящ е за всички

Да го носи задължително Телецът

Розовият кварц изключително благоприятен кристал, подходящ за всички знаци в зодияка. Според някои астролози въздействието му е най-силно върху Везни, Телец и Рак. Всеки Телец има нужда от амулет от розов кварц, който ще го предпази от черни магии, зли очи и неприятни емоции.

Този кристал е от камъните на месец януари. Затова е много удачен за Козирога и Водолея.

 

 

Легенди

Роден от кръвта на Афродита и Адонис

Афродита се влюбила в красивия Адонис и той също я обикнал. Въобще, работата била опечена, но ненадейно в уравнението се намесил този ревнивец - Арес. За да ги накаже, богът се превърнал в див глиган и погнал нежния Адонис - Адонис тича през трънките, глиганът рие пръст след него, Афродита припка зад тях да спаси любимия. Арес настигнал хубавеца и го промушил, в този момент богинята се закачила на шипков храст и се одрала. Кръвта им се смесила и опръскала един къс бял кварц. Така се появил розовият кварц - от чистотата на белия си побратим и безкористната любов на богинята на красотата и младия Адонис. Според друга гръцка легенда, Купидон и Ерос донесли розовия кварц на хората, с надеждата, че великолепният му цвят ще вдъхнови любов и желание сред смъртните. В Египет пък се говорело, че богинята Изида използва розовия кварц да поддържа божествените си красота и младост. Затова и в някои гробници са открити маски от розов кварц.

 

ИНТЕРГЕОРЕСУРС - ТЪРГОВИЯ СЪС СКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ И МИНЕРАЛИ

София, ул. Козяк 17, бл.4 партер; www.intergeoresource.com; е-мейл: intergeoresource @gmail.com

тел: 02 980 58 70; мобилен: 0887 196 193; фaкс: 02 980 54 83

  • Скъпоценни, полускъпоценни и декоративни камъни и изделия от тях
  • Експертни оценки и идентификация на скъпоценни камъни
  • Консултантска дейност в областта на геология, геофизика и минно дело

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл