„Рокади” във властта в Търговище в Деня на отворените врати

Извънредни избори за кмет и председател на Общинския съвет се проведоха в сряда в Търговище. За час властта взеха трима нови кметове, които пробваха стола на градоначалника д-р Дарин Димитров и отговаряха на исканията на граждани.

За малко с поста си се раздели и председателят на местния парламент Хатидже Алиева, която отстъпи мястото си по време на извънредно заседание на Общинския съвет, който имаше кворум от 33 съветници.

„Рокадите” в местната власт в Търговище бяха част от инициативите на администрацията по повод 12 октомври - Деня на българската община. Кметството обяви Ден на отворените врати и покани гражданите да влязат в Общината, за да видят как работи, а при нужда да получат и консултации от юристите й.

Ученици от пети клас от І ОУ „Хр. Ботев” гостуваха на кмета в сутрешните часове. След избори излъчиха трима, които да се изредят на горещия стол и да отговарят на въпросите на избирателите си. Те пък питаха какви са възможностите да се изгради детски фитнес и басейн, ще продължат ли разкопките на крепостта Мисионис край града и други. Излязоха с призив гражданите да не изхвърлят домашните си кучета на улицата, където животните застрашават и деца, и възрастни.

В следобедните часове пък дебатите се прехвърлиха в Общинския съвет, където учениците от три гимназии заеха местата на съветниците. Направиха свое заседание, препитаха кмета и зам.-кметовете по актуални теми и спориха по въпроса да се разшири ли общинската система за видеонаблюдение и в училищата. Противно на мнението на родителите си, които искат контрол и в училища, и в детски градини, тийнейджърите твърдо се обявиха против монтирането на камери. Преди това с интерес изгледаха видео, което показва как работи системата в Търговище, която следи различни райони на града и внимателно запечатва нарушители и вандали. Кадрите с тях отиват в полицията или контрольорите по реда на Общината, които погват засечените в крачка, увериха се гостите.

„Изключително полезни, зареждащи и даващи идеи бяха срещите с учениците днес. Впечатлен съм, че са толкова добре подготвени и дойдоха в Общината с ясни послания и искания. Трябва по-често да организираме такива инициативи, защото гледната точка на децата е истинска и чиста, при това поднесена с уважение и разбиране. Те не само поставят искания, но имат и решения, по които ще помислим”, каза кметът д-р Димитров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България