Рок група „Ренегат”, симфоничен оркестър, хор и танцьори представят „Орфей и Евридика”

Рок група „Ренегат” заедно със симфоничен оркестър, хор, солисти, танцьори и артисти ще представят пищната продукция „Орфей и Евридика” на 19 септември на сцената на Античния театър в Пловдив.

Идеята, сценарият и костюмите са на Румяна Бъчварова и ще бъде реализиран от постановъчен екип, в който личат имената на някои от най- големите творци в съвременната българска и европейска музика и сценични изкуства начело с обявения за диригент и музикант №1 за 2015 г. Йосиф Герджиков,  хореографа и режисьор проф. д-р Александър Илиев, продуцента Петър Савчов, Димитър Савчов – 3D мапинг, мултимедия и специални ефекти,  и др.  Замислен и реализиран като произведение на най- високо професионално ниво, с използването на атрактивен сценичен език, спектакълът ще  приобщи и публика, която традиционно не би посетила оперните зали.

"Това е един спектакъл за всепобеждаващата Любов! Спектакъл, обединил в себе си всички познати ни днес изкуства! Спектакъл за силата на човешкия дух и победата над Съдбата! Като използваме за естествен декор интериора на Античния театър в Пловдив, ще свържем античното културно наследство със съвременното живо изкуство като създадем и неповторима и запомняща се атмосфера, която ще остави незабравими спомени у зрителя”, твърдят артистите от трупата.

Публиката на Античния театър в Пловдив ще има шанса да преживее един изключително атрактивен и модерен спектакъл, вдъхновен от легендите за траките по нашите земи,  без аналог в Европа. В него ще прозвучи на живо музика от древен Египет, Елада, български фолклорни мотиви, „La favola d‘Orfeo“ на Монтеверди, метал композиции на група „Ренегат”. В пищната продукция ще участват солисти, хор, музиканти, танцьори и артисти от България, Италия, Кипър, Франция и Холандия. Те ще представят своята трактовка за първия културен герой на Европа – Орфей, чиято личност е един от обединителните фактори и обща ценност с европейско значение. Орфей е символ на мира и спокойствието от античната тракийска митология. Въпреки огромното културно многообразие на Балканите, всеки жител на този полуостров  е запленен от идеята за човека, който със силата на своето изкуство, карал дори свирепите горски зверове да легнат кротко в краката му. Той е символ и на вечната и завладяваща любов. Дори Боговете, нехаещи за човешкото страдание се преклонили пред любовта му към Евридика и ги взели на Олимп...

Преди 420 години по времето на Ренесанса Орфей вдъхновява бащата на операта Клаудио Монтеверди да напише „La favola d’ Orfeo”. „Нашият спектакъл използва част от музикалния текст на това произведение, но пресъздава познатият мит за любовта на Орфей и Евридика по нетрадиционен и иновативен начин, като включва и малко познати древноегипетски и древногръцки музикални произведения, мотиви и музикални инструменти от българския фолклор, както и съвременна музика в „твърдите“ стилове – метал и хип-хоп, когато действието се пренася в подземното царство.

Съвременната музика е написана специално за случая.  Музикалната и сценичната интерпретация на спектакъла са оригинални, като произведението на Монтеверди е повод за избухването на огромна творческа енергия и вдъхновение и създаването на съвършено нов културен продукт, близък до съвременната сетивност и провокиращ въображението и чувствата на широк кръг зрителска аудитория. Спектакълът е музикално – танцов. Визията и танцът „превеждат“ на по- неизкушения зрител фабулата, заложена в текстовете на операта и химните на Орфей, които ще звучат в оригинал”, твърдят от екипа на „Орфей и Евридика”. И допълват, че за първи път в България се прилага подобен синкретичен подход към интерпретацията на това световно известно произведение. Резултатът е създал зрелищен, комуникативен и изискан спектакъл, представящ в най- добра светлина съвременната българска култура, в което жителите и гостите на Пловдив ще могат лично да се убедят на 19 септември на Античния театър.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Изкуства