Романтиката е жива

Manchester United's English striker Wayne Rooney applauds at the end of the English Premier League football match between Manchester United and Stoke City at Old Trafford in Manchester, north west England, on February 2, 2016. / AFP / PAUL ELLIS / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 75 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications. /

В съвременния футбол винаги си хванат за гушата. Заради рекламодателите, алчността на мениджърите, страха от провала, нетърпеливостта към успехите. Романтиката почти изчезна от двора на Цар Футбол. Или ако не е напълно, то тя е под обсадата на своите врагове. Сентенцията най-правилно каза Жозе Моуриньо: „Има много поети във футбола, но поетите не печелят трофеи.“

Романтиката се превърна в мръсна дума. Но все пак има и изключения. Като Уейн Руни. Рекордьорът по голове в „Манчестър Юнайтед“ и в националния отбор на Англия не се изкуши от китайските или американските милиони. Съгласи се на 50 процента намаляване на заплатата, за да се завърне у дома. И сигурно мнозина го упрекват, че е... глупак.

Бил Кенрайт е театрален режисьор. Но е и футболен бос. Собственик е на „Евертън“. Клубът, който създаде легендата за Руни. Освен това Кенрайт е и човекът, чието сърце се разби от мъка, когато Уейн пожела преди много години трансфера в „Юнайтед“. Още тогава се закани, че един ден ще го върне.

Разбира се, че съм романтик – казва Кенрайт. - Бих върнал и Боб Лачфорд, и Дейв Хиксън (б.а. - легенди от историята на „Евертън“).“

Феновете на „карамелите“ вероятно страдат, че Ромелу Лукаку пое към „Олд Трафорд“. Но босът е щастлив, защото много по-знакова фигура отново си е у дома. Още миналата година Руни каза, че в Англия би играл още само за „Евертън“. Това стигаше на Кенрайт. 13 години по-късно блудният син се завръща.

Един път син, завинаги син! С този надпис на фланелката си Руни отпразнува един гол за „Евертън“. Според Жозе Моуриньо той е свършил за футбола. На 31 години? Напротив! Руни има нужда от ново начало. Не китайско или американско. Руни отива при първата си любов. Иска да й се наслади докрай, защото началото бе кратко. Иска в „Евертън“ и това наистина звучи романтично.

В началото на кариерата му в „Юнайтед“ феновете на „карамелите“ го освиркваха. Болно им беше. Но винаги са го наричали „нашето момче“. Преди две години „Евертън“ организира бенефис на Дънкън Фергюсън. А Руни помоли клубът да му разреши участие в срещата.

Момчето иска да играе и игра – каза Фъргюсън. - Това бе денят, в който Уейн отново стана евертонец.“

Завръщането на Руни не е само бизнеспроект за клуба. Вероятно нападателят няма никога да възвърне формата, с която се издигна в статут на световна звезда. Мениджърът Роналд Куман много добре знае какво влияние ще има Руни. Върху съблекалнята, върху стадион „Гудисън Парк“, върху базата „Финч“. Холандският треньор знае с каква страст Уейн ще бъде на терена, за да покаже още веднъж, че не е пенсионер. Куман се нуждае от лидер, от вдъхновител на младите. Руни иска да е всичко това. Мачкан цяла година в „Юнайтед“, Уейн до последно показа колко верен може да бъде на идеята. И затова феновете на „червените дяволи“ ще го обичат, докато свят светува.

Руни е един от последните от породата „улични футболисти“. Знае, че „Евертън“ може да му върне любовта към играта и вярата в собствените сили. Руни не пропусна нито един ден във фитнеса, не избяга от нито една тренировка. Той е най-добрият от цяло поколение английски футболисти. Много му е рано да махне към трибуните за сбогом.

Като добър режисьор Кенрайт знае колко са важни актьорите на сцената. И знае кой може да спечели сърцата на публиката. „Гудисън Парк“ днес е затихнал театър, в който скоро ще се сбъдне една мечта. Ще се завърне Блудния син.

Юнайтед“ ще продължи да плаща част от заплатата

Уейн Руни преминава в „Евертън“ като свободен агент, но това не спира ангажиментите на „Манчестър Юнайтед“ към него. Нападателят вече бе на базата „Финч“ за медицински тестове, а двама фенове на „карамелите“ се похвалиха с автографи от легендата.

На „Олд Трафорд“ Руни взимаше по 300 000 паунда седмично. В „Евертън“ сумата ще е на половина. Но от „Юнайтед“ ще продължат да плащат пари на Руни, за да се съгласи да прекрати договора си. За 13 години като „червен дявол“ той вкара 253 гола, което е абсолютен рекорд за клуба. Пет пъти спечели Висшата лига, веднъж Шампионската лига и Купата на Англия.

Руни е вторият със статут на световна легенда, изгонен в ерата на Жозе Моуриньо. По подобен начин, но още преди края на сезона, бе принуден да си тръгне Бастиян Швайнщайгер. Германецът също каза, че не би играл в друг европейски тим освен в родния „Байерн“. Баварците обаче не го поискаха обратно и Швайни отиде в „Чикаго Файър“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят