В ромската махала в Пазарджик очакват Ахмед Муса, освободен срещу гаранция от 5000 лв.

Ахмед Муса

Ахмед Муса все още не се е завърнал джамията "Абу Бекир" в ромската махала в Пазарджик, но там вече го очакват, предаде БТВ. След две години в ареста пазарджишкият съд пусна под парична гаранция Ахмед Муса, обвинен в проповядване на радикален ислям. Той беше освободен срещу гаранция от 5000 лева.

Ахмед  Муса и групата  му от 13 сподвижници бяха арестувани при две акции на ДАНС. Според агентите имамът проповядвал последователите му да имат готовност да се бият на страната на "Ислямска държава". Засечени са и опити за набиране на бойци за ИДИЛ. 14-те задържани са обвинени в проповядване на омраза на религиозна основа и пропагандиране на война.

Във Фейсбук страниците си подсъдимите споделяли снимки и видеоклипове на “Ислямска държава”, изказвали възхвала на бойците й и събирали средства за тях. Имало откровени възхвали на терора, физическото насилие над неверниците, което се изразявало дори в рязане на глави .

Според председателя на джамийското настоятелство делото върви без никакви доказателства.

„Няма такъв закон, който да те съди по снимки или фланелки без никакво доказателство. Това е много смешно, може би е пиар от  някаква партия”, каза той.

„2 години ходим по мъките, тези хора не могат да си видят семействата, това е гавра с нас”, категоричен  беше председателят на джамийското настоятелство.

Цялото дело върви на предположения, каза пред БТВ Орхан Бързак, един от задържаните.

„Аз имам една снимка. Съдят ме, че съм се снимал”, каза той. По думите му белите дрехи, с които се е снимал, са традиционни в исляма и се обличат за Байряма. Имам снимка и с вдигнат пръст, затова ме съдят. Такава снимка имаше и в българския национален футболен отбор, предлагам на прокуратурата да повдигне едно обвинение и за тях, посочи Орхан Бързак.

Друг от подсъдимите - Ангел Симов, също заяви, че жеста с вдигнатия пръст го прави всеки мюсюлманин, и той го прави от много години. По думите му този жест е символ, че Аллах е създател на земята, небесата и цялото човечество.

Самият Ангел Симов каза, че работи като строител и са го затруднили с паричната гаранция от 3000 лева. За парите са му помогнали негови близки.

Не сме съгласни с действията на „Ислямска държава”, защото противоречат на ислямската религия, каза още Ангел Симов.

Трима от подсъдимите по делото са признали вината си, между тях и единствената жена  Александрина,превела  разпространяваната сред групата книга „Вероотсътпничество „ забранена в редица ислямски държави заради радикалните си възгледи, но разпространявана от подсъдимите.

В домовете на  подсъдимите са намерени както символи на „Ислямска държава”, също и оръжие, и множество видеоклипове, възхваляващи джихада и военните действия. По време на заседанията на съда се проведоха и протести  на ВМРО.

Проведени са няколко заседания на съда,ще бъдат разпитани 60 свидетели, между които и шестима  тайни с кодови имена.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право