Ромска организация провежда форум за интеркултурното образование като средство за отпадане на деца от училище

Целите на програмата са достъп до заетост, образование, социални и здравни услуги на ромите и преодоляване на негативните стереотипи.

Център за междуетнически диалог и толерантност ,,Амалипе” в партньорство с Педагогическия факултет на Великотърновски университет ,,Св.Св.Кирил и Методий” и Тръст за социална алтернатива организира V Национална научно-практическа конференция на тема ,,Интеркултурното образование като средство за намаляване отпадането на ромските деца от училище”.

Събитието ще се проведе на 3 и 4 юли във великотърновското село Арбанаси. Целта е да бъде споделен работещ модел в прилагането на образователната интеграция на деца и ученици от етническите малцинства, реализирани в образователната практика.

Участие с доклади са заявили 25 представители на училища, доказали високия си професионализъм в съхраняването и развитието на културната идентичност, равния достъп до качествено образование и пълноценната социализация на деца с различен етнически произход.

"За първи път ще бъдат споделени добри практики от групите „Младежта е толерантност и устрем към образование“ , „,Мама и татко са страхотни учители“ и „ На училище в България и Европа“, които Център „ Амалипе“ предложи като възможност по проект „ Твоят час“, финансиран от ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“.

Дейностите бяха пилотирани в двадесет училища, а като техни ръководители имаха възможност да се изяват активни родители, студенти и представители от педагогическия екип на организацията", обясни председателят на Център "Амалипе" Деяан Колев.

Сред близо двеста участника в конференцията ще бъдат и представители от Министерство на образованието и науката, Регионални управления на образованието, неправителствени организации с които Център „ Амалипе“ е дългогодишен партньор по реализиране на образователни проекти.

Под мотото „ Живеем на един адрес: за успеха на всяко дете“ форумът ще продължи с национална работна среща с директори на училища от цялата страна, работещи по Програма „ Намаляване на отпадане на ромски деца от училище“.

Целта на срещата е да се представят и обобщят постигнатите резултати за учебната 2016/2017 г., да бъдат споделени предизвикателства и проблеми от първата година на прилагане на новия образователен закон, както и от застъпническите кампании, реализирани от мрежата на училищата – партньори на Център „ Амалипе“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование