Ром без книжка уби 9 нелегални мигранти

На място загинал и 16-годишният шофьор на микробуса, който заспал зад волана (обзор)

Осем чужденци са в болница

Циганин на 16 години и без книжка уби 9 нелегални мигранти при катастрофа на магистрала „Тракия“. Самият шофьор също е загинал при удара в дърво. Тежкият автосблъсък станал към 4,20 ч на 98-ия километър от магистралата в посока към София. Осем от мигрантите са ранени. Седем от тях са откарани в МБАЛ „Пазарджик“, а най-тежко пострадалият, който е с опасност за живота, е в Университетска болница "Свети Георги" в Пловдив за спешна операция. След разпит на ранените станало ясно, че един от загиналите е сириец, а останалите са от Пакистан и Афганистан.

По първоначална информация в товарния бус „Мерцедес Спринтер“ пътували 17 мъже без документи за самоличност. Разследващите не изключват техният брой да е бил по-голям от заварените на мястото на инцидента. На местопроизшествието няма никакъв спирачен път и затова основната версия е, че 16-годишният шофьор Трайчо е заспал зад волана. Проверяват се и хипотезите, че в катастрофата може да е замесен и друг автомобил или за техническа неизправност на буса. Шофьорът е от софийския кв. „Модерно предградие“ и има криминално досие за грабежи и кражби, извършени през януари 2017 г. Изяснено е, че той е тръгнал от София в събота вечерта, взел е мигрантите в района на Капитан Андреево и се връщал обратно към София.

Собственикът на жълтия микробус ковчег пък е арестуван в софийския кв. „Бусманци“. Новината съобщиха главният секретар на МВР комисар Младен Маринов, окръжният прокурор на Пазарджик Васил Маринов и шефът на Областна дирекция на МВР-Пазарджик Йордан Рогачев. По време на разпити собствеикът на буса отричал да е замесен в трафик на хора.

В момента разследващите изясняват откъде и как нелегалните мигранти са преминали границата и коя точно е тя - с Турция или с Гърция. Очаква се пъзелът да се разплете и да има още задържани лица за трафик през България.

Само през нощта на събота срещу неделя били предотвратени два опита за незаконно преминаване на 24 мигранти на границата ни с Турция. В събота пък бил засечен ТИР, в който били скрити 13 чужденци, които преминали границата с Гърция.

 

Версия

Нов канал за трафик на преселници

Катастрофата на „Тракия“ разкрил неизвестен до момента на службите канал за прекарване на нелегални мигранти. Каналджиите поемали преселниците от границата с Турция или Гърция. После ги настанявали временно в изоставени постройки в столичния кв. „Модерно предградие“, докато дойде време да ги изведат през българо-сръбската граница към Западна Европа.

 

Разкритие

Бусът ковчег даван под наем

Микробусът, в който загинаха нелегалните мигранти, бил даван под наем. Това разкрили криминалисти. Първоначално собственикът му го обявил за продан. Купувач обаче не се намерил и той започнал да го дава под наем. В момента се изяснява кой е последният човек, който е наел возилото. Вчера полицаи извършваха обиски в дома на загиналия шофьор кв. „Модерно предградие“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България