Роналдо ефект от синьо вино и Лио крънч

Суперхрани ни помагат да контролираме холестерола, кръвната захар и теглото

Физика като на футболната звезда Кристиано Роналдо, който смая света, може да се постигне със синьо вино и шоколад Лио крънч. Това са част от българските суперхрани на бъдещето, с които ще можем да се грижим за здравето си. Те са разработени от Института за криобиология и хранителни технологии (ИКХТ) към Селскостопанската академия, съобщи за “Труд” доц. Светла Дянкова, специалист по технология на биологично активните вещества и технология на лекарствата и биофармация.

Чрез най-новите постижения на учените можем да контролираме нивата на холестерол и кръвна захар, както и да поддържаме килограмите в норма. Те биха могли да помагат и в следболнично възстановяване. Всъщност това са функционалните биопродукти, които имат минимални количества химически добавки. Те имат висок здравословен потенциал. Получават се чрез иновативни технологии, сред които и лиофилизацията или вакуум-сублимационното сушене на храни, познати като такива за космонавти.

“В работната група по функционални храни работим по няколко направления. Едно от тях е Лио крънч - шоколад с лиофилизирани плодове или зеленчуци. Той е без добавена захар, има други натурални подсладители. Шоколадът вкусово прилича на обикновения, подходящ е за хората, които искат да се хранят здравословно, както и за диабетици. Всъщност какаото е доста полезно, така че това е една функционална храна, която може да има добър ефект върху здравето”, разясни доц. Дянкова.

Другият нов продукт с ползи за здравето е синьото вино. “То е бяло вино от хубави сортове, но към него са добавени екстракти, получени по специална технология от пигментни вещества – фикобилин и индиго, от синьо-зелените водорасли спирулина. Освен, че дават син цвят, те имат много добър антиоксидантен ефект. По този начин подобряват качеството на виното и го правят функционална напитка”, уточни специалистът от ИКХТ и допълни, че от звеното се надяват разработката им скоро да бъде достъпна в магазините.

Учените са получили и здравословни безглутенови хлябове, сладки и кейкове. “Правим ги така, все едно сме си ги приготвили вкъщи. Нашите хлябове съдържат квас, малко набухватели и всичко останало е от стандартните продукти, които бихте искали да сложите в хляба – малко сол, брашно, вода, малко растителна мазнина. Тайната е в самия процес на ферментация и това прави външният им вид и вкус по-добри”, разкри доц. Дянкова.

Специални добавки: Пектин с растителни екстракти за диабетици

Хранителни добавки за понижаване на холестерола, кръвната захар и теглото са сред наградените продукти на института. “Това са хранителни фибри, които се консумират, за да подобрят общото здравословно състояние. Една от тези добавки е гранулиран пектин с добавени лиофилизирани плодове, растителни екстракти и съвсем минимално количество захар. В другия случай – когато е за диабетици, има добавено шипково брашно”, посочи доц. Светла Дянкова.

Всъщност пектинът понижава холестерола, но той трябва да се приема в количества от 4 до 6 грама на ден. “Ние сме го обработили, така че разтворимостта да се подобри. Освен това комбинацията е много по-приятна на вкус от чистия пектин. Има и по-добри свойства, заради добавените растителни екстракти”, смята доц. Дянкова.

Добавките могат да се слагат в кисело мляко, консумират се всеки ден, и така след 2-3 месеца трябва да се получи благоприятният ефектът върху здравето.

Търсим продукти без химия, въпреки цената

В последните години има връщане към органичното селскостопанско производство, биологичните храни, тоест храни, които имат минимални количества добавки, вкарани допълнително. Те се включват в големите предприятия от хранително-вкусовата промишленост, най-вече за да се удължи срокът на годност, за да се подобри вкусът, да станат по-атрактивни и привлекателни за консуматорите, разясни тенденциите доц. Дянкова.

По думите й, консервантите, които се слагат, в много случаи имат негативен ефект върху човешкото здраве. От друга страна, добавките за подобряване на вкуса и цвета , също могат да имат негативен ефект или най-малкото не са полезни. Те нямат никаква хранителна стойност.

“Знаейки тези неща, хората започват да търсят храни с минимален брой технологични добавки и са готови да платят цената за тях. Такива са лиофилизираните. Характерното при вакуум-сублимационното сушене е, че се отделя водата от храната. По този начин тя е естествена, няма никакви добавки или са в минимален брой, като със сигурност няма нужда да се добавят консерванти. Когато се отдели водата, хранителните вещества се запазват в продължение на години. Такива плодове могат да се съхраняват до 5 години. Възможно е след няколко години да има такива плодове в магазина, всъщност в някои страни вече се предлагат храни, обработени по този начин. За сега у нас технологията е скъпа и интересът към нея е за експедиции. Идват и клиенти, които искат да приготвят ястия в по-интересен вид за своите гости в заведенията си и затова плащат за лиофилизация на продукти”, посочи още ученият.

Овче, козе и краве мляко пазят от болести

От 10 години ИКХТ проучва качествата на кравето, козето и овчето мляко от района на Източните Родопи и Троян.

Млякото на местните породи е изследвано по отношение на биологично активни вещества – омега-3 и омега-6 мастни киселини. Установено е много добро съотношение между тях и CLA (конюгираната линолова киселина). Заключението на учените е, че млеката от високопланиниски породи на свободна паша имат здровословни ефекти върху човека, свързани с превенция от сърдечно-съдови и противовъзпалителни заболявания, диабет, антиалергично и антиканцерогенно действие, редуцират телесните мазнини, укрепват имунната сестема и др.

Колагенови опаковки сменят пластмасовите

Една от основните цели на българските учени и за следващата година е сегашните опаковки за храни от синтетични полимери от нефтопродукти да бъдат заменени с иновативни, които да е възможно да се разградят в природата.

В ИКХТ се работи върху такива, които на базата на колаген или на биополимери като натриев алгинат или агар. При определена модификация те са достатъчно здрави и не пропускат влага, така че може да запазят хранителният продукт вътре, абсолютно екологично и природосъобразно.

Такива опаковки се разпадат до 80 дни в почвата - в рамките на 3 месеца те ще бъдат напълно разпаднати в природата, сочат изследванията на учените. Те се надяват се чрез национална научна програма - “Здравословни храни за силна биоикономика и качество на живот” да популяризират продуктите и да имат възможност да се свържат с фирми, които желаят да се включат в производството. Предвижда се, че цената на новите опаковки бъде по-висока от таза на синтетичните, но не чувствително.

Сред проекти, върху които работи институтът, също е изолиране и пречистване на колаген. Той може да се използва след това и като хранителна добавка, или във козметиката. Патентована технология за това е колагеновата гъба. От колагеновата суспензия чрез вакуум-сублимационното сушене се получава структурата на гъбата, която е много добра за зарастване на рани и при кръвоспиране. Това е медицинско изделие, което спира кръвта и улеснява зарастването на раната, посочват учените от ИКХТ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България