Роналдо има повече деца, отколкото голове в Ла Лига

През декември 2012 г. Кристиано Роналдо направи феноменален спринт в дербито на Мадрид между „Реал“ и „Атлетико“ (2:0). Тогава след контраатака португалецът пробяга 96 метра за 10 секунди. За сравнение световният рекорд на Юсейн Болт на 100 метра е 9,58 секунди.

Преди седмица, пет години по-късно, в друг мач между „Реал“ и „Атлетико“, Роналдо се опита да догони дълъг извеждащ пас на Лука Модрич. И когато всички очакваха Кристиано просто да стигне топката на спринт и да излезе сам срещу стража на „дюшекчиите“, той бе надбяган от 32-годишният десен бек Хуанфран. В последствие стана ясно, че португалецът е тичал с 32,8 км/ч, докато бранителят развил 33,8 км/ч. Момент, който напълно олицетворява сезона на звездата в Ла Лига този сезон.

Първенството в Испания започна преди 4 месеца. Време, в което Роналдо се сдоби с повече деца, отколкото с голове. Лятото Кристиано стана баща на близнаци от сурогатна майка, а преди две седмици приятелката му Джорджина го дари и с дъщеря. Така 32-годишният футболист се сдоби с три деца за кратко време, докато срещу головата му сметка в испанското първенство цифрата е... две.

Възрастта си казва думата

На 32-годишна възраст Роналдо няма старата си експлозивност. Трябва обаче да си кажем, че португалецът се преоткри и вече не е крило, а изкусен голмайстор, който разчита повече на своя нюх и хитрост, отколкото на бързината си.

„Реал“ дори удължи договора му до 2021 г., след като Роналдо донесе златен дубъл през миналия сезон – титлата в Испания и трофеят в Шампионската лига. През настоящия обаче всичко се промени и нищо чудно двете страни да преосмислят общите си планове.

Роналдо има два гола в девет мача в испанския шампионат. Това е и най-слабият старт за него, откакто пристигна в Мадрид през 2009 г.

Португалецът вкара едва в четвъртия си мач и то след 55 опита с удари в очертанията, което му донесе и 1,8% успеваемост. Аномалията придобива любопитни измерения като погледнем статистиката му в Шампионската лига. Този сезон Роналдо има 8 гола в 5 мача. Към момента португалецът е и голмайстор в най-комерсиалния клубен турнир, но да се върнем към испанското първенство. В момента „Реал“ изостава от лидера „Барселона“.

Подкрепа

Една от версиите за слабата форма на Роналдо е... съотборниците му. Мнозина в Испания вярват, че има играчи, които не отговарят на нивото на „Реал“. Дори Кристиано загатна нещо подобно след загубата с 1:3 от „Тотнъм“ в началото на ноември в мач от груповата фаза на Шампионската лига.

„Пепе, Хамес Родригес и Алваро Мората ни правеха по-силни, но сега те са в други отбори“, каза Роналдо.

Партньорът му в атака Карим Бензема също играе слабо. Французинът също има едва два гола в девет мача. Бензема не може да блесне дори, когато Кристиано не е във форма. Той дори не успява да допринесе за отбелязването на голове от други играчи.

Гарет Бейл пък постоянно е контузен.

През миналия сезон Роналдо вкара 37 гола в Ла Лига, като най-често му асистираха Марсело и Дани Карвахал. През настоящата кампания бразилецът не е на познатата висота, но при ремито с „Атлетико“ след негови центрирания не бяха отсъдени две дузпи за „Реал“. Карвахал пък се контузи веднага след като Роналдо изтърпя наказание в началото на сезона. Така двамата са се засекли на терена в едва четири срещи от изиграните общо 13. Всички тези неща оказват влияние върху представянето на Роналдо. А няма да е пресилено, ако кажем, че през последните две години като цяло португалецът носи съотборниците си на гръб.

В Шампионската лига именно КР7 вкара важните попадения в елиминационните фази на турнира. На четвъртфиналите наниза пет гола на „Байерн“ при победите с 2:1 и 4:2. На полуфинала срещу „Атлетико“ португалецът заби три гола и прати „Реал“ на финал с общ резултат в двата мача 4:2. В двубоя за трофея Кристиано отново бе над всички и вкара два пъти за успеха с 4:1 над „Ювентус“.

Година по-рано положението не бе по-различно. Отстраняване в елиминациите на „Рома“, „Волфсбург“, „Манчестър Сити“ и успех над „Атлетико“ на финал с 5:3 след дузпи. В тези срещи Роналдо вкара общо шест гола.

В Примера 32-годишната звезда отбеляза за двете кампании общо 60 гола и подаде за други 16.

Теория

Карло Анчелоти, бивш треньор на „Реал“, има своя теория.

„За да играе Роналдо добре, трябва и съотборниците му да се представят на ниво - каза италианецът през 2015 г., когато все още бе начело на „Кралския клуб“. - Кристиано вече е типичен номер 9, което го прави зависим от своите съотборници и от положенията, които те му създават“.

Но тези два гола в девет мача не означават, че един нападател е ялов. Тук може да спекулираме и с психологическите фактори. Постоянните сравнения с Лионел Меси и фактът, че аржентинецът има вече 12 гола в първенството, също влияят.

Дузпи

Липсата на отсъдена дузпа в полза на „Реал“ от началото на сезона до снощния мач с „Малага“ не е никак малък фактор. Особено, когато се вижда, че реферите подминават стропроцентови ситуации, каквито имаше срещу „Атлетико“.

Но Кристиано е изпадал вече в такава ситуация. Той беше вкарал едва два гола от 36 опита на Евро 2016 преди да прониже Уелс на полуфиналите при успеха с 2:0. В последствие Португалия спечели турнира.

През миналия сезон Кристиано отново започна слабо сезона, като не вкара в четири поредни мача. След това заби хеттрик на „Алавес“, после и на „Атлетико“.

Ситуацията около Роналдо наистина придоби притеснителни измерения. И докато попадението срещу „Малага“ може да е причина за скорошното му завръщане сред голмайсторите в Ла Лига, то що се отнася до титлата в Испания, за нея като, че ли вече е късно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят