Роналдо и „Реал” са кралете на Европа

MONACO, MONACO - August 24: UEFA Player of the Year Award winner Christiano Ronaldo on stage with his award during the UEFA Champions League 2016/17 Group Stage Draw part of the UEFA ECF Season Kick Off 2017/18 on August 24, 2017 in Monaco, Monaco. (Photo by Harold Cunningham - UEFA/UEFA via Getty Images)

Нищо ново под слънцето – играите на „Реал” (Мадрид) обраха индивидуалните награди на УЕФА за 2016-17 г., а най-добрият от тях Кристиано Роналдо взе дори две. При това абсолютно категорично и с огромна преднина. Шампиони на света, на Европа и на Испания – това са футболните крале на изминалия сезон. Единствено Джанлуиджи Буфон от „Ювентус” разби тоталната им хегемония, като се пребори да бъде избран за вратар №1 в Шампионската лига. Всички други призове потеглиха към Мадрид.

За седми пореден път УЕФА излъчи отличниците на предходния сезон на церемонията по тегленето на жребия за груповата фаза на Шампионската лига. Европейската централа раздаде шест награди плюс специалния приз за заслуги на президента Александър Чеферин, който бе връчен на отказалия се от футбола Франческо Тоти. Призьорите в различните категории бяха определени от престижно жури, в което фигурират 80-те треньори на отборите в групите на Шампионската лига и Лига Европа от сезон 2016-17 заедно с 55 селектирани журналисти. Представителите на медиите са по един от всяка държава членка на УЕФА и са селектирани от съюза на Европейските спортни медии (ESM), като от България участва в. „Труд”. Треньорите, сред които Георги Дерменджиев, нямат право да гласуват за играчи от своите състави.

В най-престижната категория UEFA Men’s Player of the Year за най-добър играч в Европа за втори пореден път и за трети в кариерата си Кристиано Роналдо стана победител. Втори се класира Лионел Меси („Барселона”), а трети – Джанлуиджи Буфон. „Аз съм благословен, че имам възможност да играя в най-големия клуб в света и винаги да се боря за купи. Обичам да ги печеля – и отборните, и индивидуалните като тази”, заяви португалецът.

60-100

Той взе и наградата за най-добър нападател в Шампионската лига, изпреварвайки подгласниците си Лионел Меси и Пауло Дибала („Ювентус”). Роналдо за пети пореден път стана голмайстор на турнира (с 12 попадения) и вкара два пъти във финала срещу „Ювентус”. „Попаденията срещу това старче са най-ценните за мен през изминалия сезон”, пошегува се Кристиано по адрес на 39-годишния Буфон. Италианският ветеран спечели приза за най-добър вратар в Шампионската лига и отвърна с усмивка на голаджията: „Нямам нищо против да играем още един финал. Става ми все по-трудно да се откажа от футбола, след като получавам такива награди.”

За другите най-добри играчи по постове в Шампионската лига претендентите на „Реал” (Мадрид) не оставиха шанс на конкурентите си. Капитанът Серхио Рамос бе избран за защитник №1, а хърватинът Лука Модрич – за полузащитник №1. За най-добра футболистка в Европа бе коронясана холандката Лике Мартенс.

Кристиано каза кой ще го наследи

На 32 години головата машина Кристиано Роналдо функционира безотказно, но вече не е в първа младост и посочи кои обещаващи играчи вижда като свои наследници. Звездата на „Реал” (Мадрид) говори кратко пред медиите, след като бе награден за футболист №1 в Европа и най-добър нападател в Шампионската лига.

От следващото поколение се развиват играчи с огромен потенциал, има поне десет такива – Асенсио, Мбапе, Неймар, Дембеле, Азар, Рашфорд...”, заяви Роналдо. Той прогнозира, че няма да има изненади в Шампионската лига и фаворитите са същите – „Реал”, „Барселона”, „Байерн”, „Пари Сен Жермен”, „Ювентус”, но не посочи нито един отбор от Англия, а в групите има пет – „Челси”, „Тотнъм”, „Манчестър Сити”, „Манчестър Юнайтед” и „Ливърпул”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят