Роналдо след приза: Хората искат да ме гледат

Real Madrid's Portuguese forward Cristiano Ronaldo (C) poses with his trophy of Best Men's player in Europe next to Atletico Madrid's French forward Antoine Griezmann (L) at the end of the UEFA Champions League Group stage draw ceremony, on August 25, 2016 in Monaco. / AFP PHOTO / Valery HACHE

 

Кристиано Роналдо умее да прави шоу, да забавлява публиката си и да прави интересни, дори протоколни събития като задължителната му кратка среща с избрани журналисти от журито в конкурса за най-добър играч в Европа. Голаджията на „Реал“ (Мадрид) пристигна в чудесно настроение и неведнъж предизвика веселба и смях в залата на конгресния център „Грималди“ в Монако, където се яви заедно с колежката си Ада Хегерберг от Норвегия, коронясана както него за футболистка №1 на континента. Роналдо влезе първи и още с първите си думи разчупи формалната схема на пресконференция, в която са позволени въпроси само по темата на събитието. Разговорът започна с питане от Роналдо към журналистите и продължи непринудено дори в миксзоната.

- Знаете ли кой се класира на второ място - Бейл или Гризман?

- Окончателните резултати още не са излезли. (Малко по-късно Кристиано бе информиран, че печели с убедителна преднина пред Гризман, а трети остава Бейл - б.р.)

Започвайте с въпросите, не се срамувайте!

-Трябва да изчакаме най-добрата футболистка - Ада, за да започнем официално пресконференцията. (Репликата е на представителя от медийния отдел на УЕФА - б.р.).

-Мъжете винаги трябва да чакат жените… Знаете - сега се слага червило, грим. (В този момент влиза стройната блондинка Ада Хегерберг, издокарана в къса рокля - б.р.) А, казаха, че е на 21 години, а тя изглежда по-млада! Хайде, Ада, идвай и да започваме.

-Кристиано, какво е по-специалното за вас в изминалия сезон, в който постигнахте първи успех и с националния отбор?

-Това беше мечтата ми. Винаги съм искал да спечеля купа с Португалия, още от дете. Да донеса радост на моето семейство и моя народ. Всеки път играя за националния отбор с тази мисъл. Затова изминалият сезон е най-добрият за мен. Изживях страхотни моменти. Спечелих Шампионската лига и европейското първенство. Плаках и след двата мача. А на финала срещу Франция плаках от яд заради контузията, плаках и от щастие след победата.

-Давайки наставления на съотборниците си на страничната линия, изглеждахте като човек, който е готов да стане треньор…

-Това е бъдещата ми професия… (смее се).

- Наистина ли смятате да работите като треньор?

-Ако днес ме питате дали искам, ще ви отговоря - не, не искам. Въпреки че на европейското започна да ми харесва (пак се смее). Някой ден може би ще си променя мнението и ще стана страхотен треньор. Примерно след пет-шест години, след като спра да играя. Искам да се „пенсионирам“ в „Реал“ (Мадрид), когато изтече договорът ми. Тогава ще съм на 41. През това време целта ми е да ставам все по-добър и да печеля все повече титли.

-Вече имате толкова много отличия. Какво ви мотивира да искате още?

-Аз сам се мотивирам! Роден съм мотивиран. Футболът е моята страст. Всеки път излизам на терена да забавлявам публиката, да вкарвам голове и да печеля. Знам, че хората искат да ме гледат. Харесва им това, което правя. Вече 10 години играя на толкова високо ниво и нямам намерение да спирам.

-Всяка година добавяте нови трофеи във витрината си, но в нея липсва Световната купа…

-Е, хайде сега! Световната купа е нещо уникално…

- Смятате ли, че Португалия ще бъде един от фаворитите да я спечели след две години на мондиала в Русия?

- Вижте, ние сега за първи път в историята успяхме да станем европейски шампиони. Хората в Португалия са умни и знаят какво можем. Подкрепят ни, защото виждат, че правим най-доброто, на което сме способни. След две години ще видим. Възможно е и това да стане.

-А възможно ли е вашият клубен отбор „Реал“ (Мадрид) да стане първият, който печели Шампионската лига две години поред?

-Разбира се. Изглежда напълно реално. Знаем, че ще бъде трудно, но кога не е било? Отборът ни е опитен, силен, с добър треньор, а и имахме и късмет във финала срещу „Атлетико“, което също е много важно.

-Смятате ли, че заслужавате най-много наградата на УЕФА за футболист №1 в Европа?

-Смятам, че изиграх може би най-добрия сезон в цялата ми кариера. На Антоан Гризман ще му кажа: Сори, че оставаш втори, но аз спечелих и двата финала срещу теб (в Шампионската лига и на Евро 2016 - б.р.). Въпреки това и той направи страхотен сезон и заслужава тази награда, защото е фантастичен футболист и някой ден със сигурност ще я получи. Антоан е добро момче, познаваме се отлично, защото сме съседи в Мадрид.

-Бяхте ли в напрежение дали ще успеете да спечелите конкурса?

-Много исках да съм аз и затова съм толкова горд. Трябва да благодаря на съотборниците си, защото без тях нямаше да успея.

-В групите на Шампионската лига ще се изправите с „Реал“ (Мадрид) в сантиментален дуел срещу „Спортинг“ (Лисабон)…

-Да, това е отборът, в който започна моята кариера, и ще се вълнувам страшно много. Ще бъде емоционален момент, но аз се радвам за него, защото пазя хубави спомени от Лисабон.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят