Роналдо сред грубияните във футбола

Кристиано Роналдо бе резервирал сряда вечер за себе си. Футболният свят се вълнуваше да види дебюта на мегазвездата в Шампионската лига с екипа на „Ювентус“. 33-годишният нападател бе спечелил пет трофея от турнира на богатите, а целта му е сега да стори същото и със „старата госпожа“. Но въпреки, че първият му мач за италианския колос в надпреварата бе срещу познат и любим съперник - „Валенсия“ (15 гола и 4 асистенции), вечерта на „Местая“ тръгна в коренно противоположна посока за него. Роналдо започна с широка усмивка на лице, но след 29 минути напусна със сълзи терена заради твърде съмнителен червен картон. Първият му такъв в Шампионската лига. Нарушението, отсъдено от иначе реномирания германски арбитър Феликс Брих, бе за удар без топка срещу Джейсън Мурило. Повторенията обаче показаха, че съприкосновението влиза в графа „обичайни“ и санкцията, която клубът дори няма да може да обжалва в УЕФА, е твърде пресилена. А звездата на „Юве“ може да пропусне сега гостуването на „Олд Трафорд“ на бившия му тим „Манчестър Юнайтед“.

Но за Кристиано това не бе първи подобен случай. В кариерата си той вече има цели 11 червени картона. За пръв път е изгонен през сезон 2003/04 по времето, когато играе за „червените дяволи“. Получава го на „Вила парк“ срещу „Астън Вила“. На Острова има общо 4 червени картона като останалите са срещу „Портсмут“ и два пъти в дербито срещу „Манчестър Сити“. В Испания обаче провиненията на европейския шампион с Португалия са шест – в мачове срещу „Алмерия“, „Малага“, „Атлетико“ (Мадрид), „Атлетик“ (Билбао), „Кордоба“ и “Барселона“. Срещу каталунците дори отнесе наказание от цели пет мача, след като заради втория си жълт картон не спести критиките към рефера Рикардо де Бургос Бенгоечея още на терена.

И заради голямото си съперничество с Лионел Меси, няма как да не погледнем към статистиката на аржентинеца по този показател. Нападателят на „Барселона“ е далеч по-сдържан и единственият случай, когато е изгонен, датира още от 2005 година при дебюта му за „гаучосите“. Тогава, още „зелен“, той си изкара наивен червен картон едва 2 минути, след като се появи на терена. Нарушението бе за удар с ръка по играч на Унгария, не успял да спре пробива му по позволения начин.

Така Кристиано може да се сравнява единствено с грубияните във футболния фолклор. Със само един картон пред него е свирепият Вини Джоунс (12). А уелсецът е всеизвестен с безкомпромисните влизания и рекордът за най-бърз жълт картон във футбола - още в 3-ата секунда. Португалецът отдавна задмина и рекордьорът в Бундеслигата Йенс Новотни, който е с осем. Дори бившият му съотборник от „Реал“ и националния отбор, бранителят Пепе, е с по-малко – седем. Роналдо все пак е далеч назад от лидера в негативната класация, абсолютния лидер Херардо Бедоя. Колумбиецът, приключил с футбола през 2015 година, има цели 43 червени картона в колоритната си кариера.

Иначе „Ювентус“ успя да спечели въпросния мач във Валенсия с 2:0 след попадения от дузпа на Миралем Пянич, но това остана на втори план, защото вечерта все пак бе за Кристиано...

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят