„Росатом“ е готов да дострои АЕЦ „Белене“ в съкратени срокове

Руската държавна корпорация „Росатом“ е готова да участва в конкурса за възобновяване на строителството на АЕЦ „Белене“ наравно с другите претенденти и обяви, че е способна да завърши обекта в съкратени срокове, заяви пред журналистите първият заместник-ръководител на правителствения апарат на Русия Сергей Приходко в навечерието на визитата на руския премиер Дмитрий Медведев в София, предава ТАСС.

„Днес виждаме, че българското правителство е настроено конструктивно и има намерение да рестартира строителството на АЕЦ „Белене“. Руската компания е готова да участва в конкурсните процедури наравно с други компании“, заяви Приходко. По неговите думи, Русия има „най-добрите реактори на света, отговарящи на най-високите – следфукушимски – изисквания за сигурност“, а „Росатом“ е лидер по строящи се атомни блокове.

„Основното технологическо оборудване на ядрената островна АЕЦ вече е произведено и се намира в България. Руските специалисти са завършили голяма част от проектирането и лицензирането. Всичко това говори в полза на факта, че „Росатом“ е в състояние да осигури завършването на станцията за кратко време и да действа като партньор през целия жизнен цикъл на тази АЕЦ“, подчерта представителят на кабинета на министрите на Русия. Той заключи, че „щом в София бъдат приети необходимите решения, може да се пристъпи към предметни консултации, включително относно финансово-икономическия модел на проекта и възможните форми за неговата поддръжка“.

Както припомня ТАСС, през 2006-а година „Атомстройекспорт“ (част от „Росатом“) вече спечели международен търг за построяване на два енергоблока на тази АЕЦ. На площадката в Белене бе доставено оборудване, но през 2009-а година проектът бе спрян, а през март 2012 година София се отказа от строителството на станцията.

През май 2018 г. българският премиер Бойко Борисов обяви, че страната възнамерява да възобнови строителството на Белене. Българската страна подчерта, че изборът на стратегически инвеститор ще премине през конкурентна процедура. Основните изисквания, при които проектът може да бъде продължен, са осигуряване на строителство при пазарни условия, без държавни гаранции и без гаранции за придобиване на електроенергия, генерирана от АЕЦ. При това разходите за изграждане на станцията не трябва да надвишава 10 милиарда евро, а срокът на въвеждане в експлоатация - 10 години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес